Nemcsak a gyermekesek kaphatnak otthonfelújítási támogatást

A 2022-ben megszűnt Otthonfelújítási támogatás segítségével a használt lakásállomány közel 10 százaléka, mintegy 380 ezer ingatlan újult meg országszerte. Ezen felújítások összértéke 1775 milliárd forint volt, a kifizetett állami támogatás összege pedig meghaladta a 770 milliárd forintot. 

A legnépszerűbb, egyben a teljes támogatási összeg mintegy felét lefedő felhasználási célok szervesen kötődtek az ingatlanok energiatakarékosságának fokozásához. A tervezett új program kifejezetten a lakosság ezen törekvéseinek támogatására fókuszál majd, vagyis energetikai korszerűsítések megvalósítását célozza.
 
“Értesüléseink szerint hasonló támogatásra számíthatunk, mint az előző volt, de a feltételekben lesz legalább egy jelentős változás. A korábbi Otthonfelújítási támogatást ugyanis kizárólag gyermeket nevelő családok vehették igénybe, az új lehetőség azonban várhatóan azok számára is nyitott lesz, akiknek nincsen gyermeke.” - mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője. A szakember hozzátette, hogy így a vártnál többen lehetnek jogosultak az idei évre tervezett otthonfelújítási támogatásra. 
 
Ugyanakkor lesz egy fontos korlátja is az igényléseknek, mégpedig a tervezett keretösszeg. A szakmai egyeztetéseken elhangzottak alapján 100-150 milliárd forint juthat majd az otthonok korszerűbbé és energiahatékonyabbá tételének támogatására. Vagyis érdemes lesz figyelemmel kísérni a tavasszal várható bejelentést és időben igényelni az új otthonfelújítási támogatást. A programról részletes információkat és a jogosultsági feltételeket csak a hivatalos bejelentést követően lehet majd tudni.
 
“Mivel egy kamattámogatott hitelkonstrukcióról beszélünk (az még nem tisztázott, hogy milyen formában kapcsolódhat hozzá vissza nem térítendő támogatás), így vélhetően a bankok viszonylag rövid idő alatt fel tudnak készülni a bevezetésére a jogszabály kihirdetése után, ezért arra számítunk, hogy gyorsan elérhető lesz a legtöbb pénzintézet kínálatában.” - tette hozzá a szakember.

 

Jelenleg is van támogatás felújításra, igaz, gyermek is kell hozzá


falusi CSOK az egyetlen olyan vissza nem térítendő állami támogatás most, amely meglévő lakás korszerűsítésére vagy felújítandó ingatlan megvásárlására és korszerűsítésére együttesen fordítható. A támogatás azonban sok egyéb feltétel mellett, gyermekhez is kötött. Kamattámogatott hitelek közül a falusi CSOK-hoz kapcsolódó CSOK hitel és a szabad felhasználású Babaváró hitel fordítható akár felújításra, korszerűsítésre is, de mindkettő feltételei között szerepel a meglévő gyermek vagy a gyermekvállalás.
 
Gyermekkel vagy gyermek nélkül ugyanakkor piaci hitelekből is finanszírozható a felújítás. Vannak kifejezetten felújítási célú lakáshitelek és személyi kölcsönök is a pénzintézetek kínálatában, de természetesen a szabad felhasználású jelzáloghitelek is fordíthatóak korszerűsítésre. A money.hu szakértői szerint viszont mindegyiknél elengedhetetlen az összehasonlítás, hiszen jelentős különbségek lehetnek az egyes banki ajánlatok között. Egy kis körültekintéssel sokat lehet spórolni a törlesztőkön és a teljes visszafizetendő összegen.

Hirdetés átugrása →