Pályázatok: két szűkebb esztendő

Mire lehet számítani 2020-ig, mely területeken várhatók még nagyobb összegű pályázatok, és mennyiben változik a támogatási rendszer? Erről kérdeztük Sárossy János pályázati szakértőt.

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy igazi pályázatdömping van. Mi várható az idei és a jövő évre, mennyire nyílnak még lehetőségek azoknak, akik most szeretnének beruházni, fejleszteni?

 

– A 2020-ig tartó ciklusra meghatározott összes támogatás több mint 95 százalékát ugyan már kiosztották, de a gazdaságpolitikai szempontból kiemelt iparágak erősítése továbbra is támogatásban részesül állami ösztönzők révén. Mindezzel együtt is idén azért már jóval kevesebb pályázati forrás lesz, mint az elmúlt néhány évben, és 2020-ban is marad ez a tendencia. De lehetőségek mindig vannak, a brüsszeli pénzek mellett hazai forrás is, például az Innovációs Alaphoz kapcsolódóan. Most például a megújuló energia területén, hiszen itt nemhogy az EU által megcélzott 32 százalékos aránytól, hanem még a 20 százaléktól is messze vagyunk.

 

Milyen nagyobb pályázatok várhatók idén, és milyen területen?

 

– Az energiahatékonyságot segítő pályázatok cégek számára is elérhetők, többek között egy napelemek telepítését segítő pályázat várható, illetve beadható most is egy. A második terület a kutatás–fejlesztés, itt a kkv-szektor kisebb és nagyobb szereplői is pályázhatnak majd, és az elsődleges cél a piacérett cégek piacérett termékfejlesztésének segítése. Fontos terület lesz továbbra is a turisztika, többek között a Kisfaludy turisztikai program keretében, ahol mostanában is elérhető volt egy szálláshelyfejlesztési pályázat a panziók számára. Emellett előtérbe kerülhet még az oktatás, hiszen az elmúlt négy évben mindössze egy nagyobb pályázat volt ezen a területen, és a hazai szakemberhiányt ezzel az eszközzel (is) lehet enyhíteni. Végül pedig a digitális jólétet elősegítő tevékenységekre vonatkozó pályázatokkal lehet még számolni, nem feltétlenül csak eszközbeszerzési, hanem képzési területen. Visszatérve a szakemberhiányra, ami a digitális eszközökkel, munkafolyamat- és technológiai automatizálással, ipar 4.0-ás eszközökkel szintén enyhíthető, az továbbra is támogatásra érdemes és gazdaságpolitikai célkitűzés is.

 

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin áprilisi számában olvasható. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

 

Hirdetés átugrása →