Házhoz viszik az ízeket - negyed százados a party-co

Hatvan négyzetméteres pincéből indultak, ma már egy modern, 2000 négyzetméteres üzemben készítik a meleg- és hidegkonyhai finomságokat a Party-co Kft.-nél. A családi vállalkozásban már több generáció dolgozik együtt, a válságra pedig webes értékesítéssel és új üzletek nyitásával válaszolnának.

Írta: Kalocsai Magdolna

Egy családi ház pincéjében, 1995-ben kezdődött a Party-co  Kft. története. Ekkor egy szakács és egy üzletkötő úgy döntött, belevág élete nagy vállalkozásába, egy konyhai kisegítővel és egy szállítóval kiegészülve be is indították, egy konyhává átalakított helyiségben hidegtálakat és salátákat készítettek. „Az első három hónapban ez így is ment – mondta el Szirt Attila, a Party-co Kft. ügyvezetője –, majd az üzlettársam kiszállt, mert ő gyorsabb felfutást és nagyobb eredményeket remélt. Ez akkor nagy nehézséget okozott, mert mindent, amit hozott a cég indításához, elvitt magával: autót, tőkét, szaktudást. Néhány nehéz hónap elteltével azonban az üzlet kezdett nyereséges lenni, és ezen viszont már nem kellett osztozkodni. Ma már úgy látom, a kezdeti nehézségek kellettek ahhoz, hogy a vállalkozás száz százalékban a családé legyen.”

Nagyot nőttek

A Party-co Kft. hidegkonyhaként indult, kezdetben majonézes salátákat és egyszerűbb hidegtálakat készítettek. Fél év elteltével különféle szendvicsekkel bővült a kínálatuk, majd néhány év múlva a szortiment növekedésével együtt már meleg ételeket is készítettek, emellett a rendezvényszervezés is a cég szerves részévé vált. Ma viszonteladóknak salátákat és zárt szendvicseket, magánszemélyeknek hidegtálakat, nyitott partyszendvicseket, meleg ételt, süteményt szállítanak, a különféle rendezvényekre pedig mindent, amire igény van és megvalósítható.

A vállalkozás történetének fontos mérföldköve volt, hogy egy év működés után a 60 négyzetméteres pincéből egy nagyobb konyhába költözhettek. 1999-ben vásároltak egy saját, 400 négyzetméteres konyhát, azt 2003-ban tovább bővítették. A következő költözésre 2015-ben került sor, akkortól már egy eleve erre a célra épült, kétezer négyzetméteres üzemben készülnek a finomságok.

„Kihívást jelentettek a multikkal kötött szerződések, majd ezek felbontása. Csak nagyon kockázatos feltételekkel tudtunk volna szállítani nekik, és olyan irányt kellett volna vennünk minőség és hozzáállás terén, amit nem akartunk elfogadni, így ebből ki kellett hátrálni” – mondja az ügyvezető. Szintén erőt próbáló volt a 2008-as gazdasági válság. „Persze a túlélés eredménye, hogy a piac tisztult. Viszont a vírus okozta mostani helyzet talán a legnagyobb kihívás. Nem tudjuk, mikor lesz vége, és a mi ágazatunk nem kapott még segítséget. Nem küldtünk el eddig senkit, de emiatt óriási veszteségeket produkáltunk még úgy is, hogy csökkentettük a munkaórák számát és az értékesítésre sokkal nagyobb figyelmet fordítottunk. Mindezen jelenlegi nehézségek mellett is eltökéltek vagyunk, hogy újra nyereségessé tudjuk tenni a munkánkat” – írja le a jelen helyzetet Szirt Attila.

Nagyott nőtt a vállalkozás az indulás óta: a kezdeti négyről negyven fölé emelték a létszámot, ma már nem egyetlen, hanem 9-10 autóval szállítanak, és a környező egy-két kerületből is sikerült tovább terjeszkedniük egész Pest megyére. A növekedés mértékét jól érzékelteti a naponta elkészített szendvicsek száma is: 80-100 darabról indult, de azóta már előfordult tizenötezer darab is. „A tavalyi árbevételünk kicsivel fél milliárd forint felett volt” – mondja Szirt Attila.

Generációk találkozása

2018-ban csatlakozott a vállalkozáshoz a következő generáció is. „Arra vagyok a legbüszkébb, hogy...

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K magazin decemberi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

Hirdetés átugrása →