Rekordszámú cégbejegyzés októberben - mi történhetett?

2020 októberében több mint 3000 cégalapítás került közzétételre Magyarországon, több mint 6 éve nem láttunk ilyen magas havi cégbejegyzési értéket.

3057 cégalapítás került közzétételre hazánkban 2020 októberében, ami nemcsak hogy idei rekord, de az elmúlt 6 év legmagasabb cégbejegyzési értékének számít. „A 2020 októberi cégalapítási érték már-már a 2010-es évek elején regisztrált adatokra hasonlít, egy olyan időszakra, amikor még jóval lazább cégalapítási követelmények jellemezték a cégvilágot” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.
A körülményeket ismerve azonban ez csak a látszat. A 2010-es év elején a cégjogi környezet még jóval megengedőbb volt a cégalapításokra nézve. A korlátolt felelősségű társaságok magasabb tőkekövetelménye, az adóregisztrációs eljárás bevezetése és a szigorúbb személyi nyilvántartás végérvényesen egy alacsonyabb – és egészségesebb – cégalapítási szintet állított be az országban. „Az októberi magas cégbejegyzési értékek részben a nyári alacsony cégalapítási érték korrekcióját jelentik, részben pedig a koronavírus miatti vállalkozási kényszerpályáknak köszönhető” – mondja az Opten szakértője.
Az újonnan induló vállalkozások magas októberi száma ellenére a cégalapítások 6 havi mozgóátlaga még a 2019-es értékek alatti szintet mutatja, így távolról sem lehet egyelőre cégalapítási hullámról beszélni. A koronavírus miatti gazdasági válság pedig sok vállalkozást és sok magánszemélyt terel kényszerből vállalkozói pályára, ez a trend viszont vélhetően nem marad majd tartós.

A magas célalapítási számokhoz rendkívül alacsony cégtörlési érték társult októberben, mindössze 1756 cégtörlés került közzétételre, ami az augusztusi mélypontot leszámítva az elmúlt 5 év legalacsonyabb értékének számít. A magas cégalapítás és az alacsony cégtörlési érték együttesen a cégbázis növekedését eredményezi, ami szintén ellentétes az elmúlt kb. 7 év trendjével. Jelenleg mintegy 514 ezer cég működik az országban, a csúcs az 2012 környékén volt, amikor több mint 600 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon.

Az alacsony megszűnési számokat az elmúlt hónapok rendkívül alacsony megszüntetésre irányuló eljárásainak köszönhetjük. Mind a kényszertörlési eljárások, mind az induló felszámolások messze az előző évek szintje alatt voltak az elmúlt fél évben.  Egylőre mind a hitelezők, mind az központi adminisztrációs szervek türelmesebbek a vállalkozókkal a járvány első hulláma óta. A gazdasági hullámvölgyet azonban jól jelzi, hogy sok vállalkozás dönt kényszerűségből az üzlet bezárása mellett, 2020 októberében is 1166 végelszámolási eljárás került közzétételre, ami messze felülmúlja az előző évek havi átlagait.

Szintén a vállalkozási szféra likviditási gondjaira utal, hogy október hónapban 4783 vállalkozás került legalább egyszer végrehajtás alá, ami a koronavírus magyarországi megjelenése óta a legmagasabb érték. Kimagaslónak ugyan még nem számít a havi végrehajtási érték, de jól jelzi, hogy a puhább eszközökhöz azért már bátrabban nyúlnak a hitelezők, ha tartozások behajtásáról van szó.

Az év utolsó hónapjaiban várhatóan nagy változás már nem lesz a céginformációs adatokban, a vállalkozók jelentős része kivár a koronavírus 2. hullámának legintenzívebb szakaszában. A végrehajtások száma azonban tovább növekedhet, illetve az új év sok új és sok megszűnő vállalkozást is hozhat, de ezek az adatok többségében már csak a 2021-es statisztikákban fognak érdemben megjelenni.
Hirdetés átugrása →