Sokat fizethet, aki nem figyel a fogyasztásra - vagy nem vált hatékonyabb megoldásra

Az augusztus ebben az évben nemcsak a nyár utolsó hónapját jelenti, hanem az első olyan hónapot, amikor az átlag feletti áram- és gázfogyasztásért már többet kell fizetni az eddig megszokott rezsicsökkentett árnál.

Az energiaárak az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek, de a lakosságot a rezsicsökkentés ennek hatásától megvédte - legalábbis eddig. A kormány júliusban jelentette be, hogy augusztustól szigorításokat kell bevezetni az elszálló árak miatt. A rendelet értelmében a meghatározott limit feletti áram- és gázfogyasztásért már nem a kedvezményes, hanem az úgynevezett lakossági piaci árat kell fizetni. Ez még mindig alacsonyabb a valós világpiaci árnál, de így is jóval magasabb, mint a rezsicsökkentett összeg.

A sarokszámokat bizonyára már sokan kívülről fújják, de nem árt átismételni őket. Az átlagfogyasztást villamos energia esetén évi 2523 kWh-nál, földgáz esetén pedig évi 1729 m3-nél húzták meg. A limit felett az áramért kWh-ként 70,10 forintot, a gázért pedig m3-ként 747 forintot kell fizetni.

Mit lehet ebben a helyzetben tenni? Az internetet ellepték a különböző spórolási technikák, amelyek segítségével talán bele lehet férni a meghatározott rezsikeretbe. De mi van, ha rossz volt a matek? Vagy éppen a minimálisra csökkentjük a fogyasztást, de mégis túllépjük a limitet? Esetleg ha augusztusban sikerül is a határok között maradni, mi a garancia arra, hogy később is menni fog?

Érdemes hosszú távon gondolkodni a fogyasztás figyelése helyett

Látszik, hogy ennél tartósabb megoldásra van szükség, amivel hónapokig, évekig, sőt évtizedekig minimalizálni tudjuk a villanyszámla összegét. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy függetlenedünk a hálózattól azzal, hogy magunknak termeljük meg az áramot - erre egy precízen megtervezett és kivitelezett napelemes rendszer hatékony megoldás.

A panelekre nem hat, hogy éppen mi zajlik a világpiacon, azok fáradhatatlanul termelik az energiát, amely akár teljes mértékben képes fedezni az adott háztartás áramszükségletét, ami drasztikusan és hosszú távon csökkenti a villanyszámla összegét.

A befektetés, ami minden eddiginél hamarabb térül meg

A napelemes rendszer tehát egy hosszú távra szóló befektetés, amely a mostani körülmények között minden eddiginél hamarabb térül meg. Még mindig nem késő a telepítés mellett dönteni, hiszen ki tudja, mit hoz a jövő? Elképzelhető, hogy a rezsiárak még inkább elszállnak a következő hónapokban, a jelenleg zajló folyamatok végét egyelőre senki sem láthatja.

A sok kétséget keltő kérdés helyett, inkább ezt az egyet érdemes feltenni: mekkora napelemes rendszerre van szükségem? Az EU-SOLAR napelem kalkulátor segítségével ezt percek alatt kiszámolhatja:

Kattintson ide és számolja ki 1 perc alatt, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége!

Hirdetés átugrása →