Mostantól minden budapesti megnézheti mekkora teljesítményű napelem fér el háza tetején

Térképes alkalmazás segíti mostantól a fővárosiakat abban, hogy a tetőfelületük mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására. Elkészült a Budapesti Szolár Térkép, Magyarország első napos potenciáltérképe.

A napenergia hasznosításán az elmúlt időszakban bizonyára sokan elgondolkodtak. Legyen szó akár a klímaváltozás hatásainak mérsékléséről, akár az energiafüggetlenség eléréséről, megújuló forrásra váltani most igazán megéri. A kérdés azonban rögtön felmerül: a tető mekkora része alkalmas a napelemek telepítésére?

A fővárosiaknak ezen már nem kell gondolkodniuk, hiszen elkészült a Budapesti Szolár Térkép, amely minden épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el, és mennyi áramot lehet napelemmel megtermelni. A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség együttműködésében valósult meg.

Segítséget nyújt az alkalmazás az előzetes tervezéshez

A térkép alapja a földhivatalok által vezetett ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis. Az épületek alaprajza a 2021-es állapotokat mutatja, de az illetékes hatóságok felé történt hibás, vagy elmaradt építési bejelentések miatt nem mindig tükrözi a valóságot. A hiányos adatokat, ahol lehetséges volt, a készítők az OpenStreetMap alkalmazásból egészítették ki. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a szakértői helyszíni felmérést nem helyettesíti az alkalmazás, ugyanakkor az előzetes tervezéshez értékes segítséget nyújt.

A budapesti tetőkben hatalmas a potenciál

Jelenleg Budapest összes áramfogyasztásának csak a töredékét, kevesebb mint 1 százalékát adják a napelemek, pedig a lehetőség adott lenne a fejlődésre. A szimulációk szerint összesen nagyjából 5000 MW napelemes potenciált rejtenek a fővárosi tetők. Összehasonlításként: a Paksi Atomerőmű kapacitása 2000 MW, és országos szinten eddig csaknem 3400 MW napelemes kapacitást kapcsoltak a villamosenergia-hálózatra, Budapesten egyébként jelenleg hozzávetőleg 100 MW napelem üzemel. Ezt a számot csak egyféleképp lehet feltornázni: minél több napelemrendszer telepítésével.

A kivitelezést bízza az EU-SOLAR-ra!

Amennyiben a térképet böngészve Ön is észrevette, hogy milyen sok napenergiát tudna hasznosítani, akkor ezt a teljesítményt érdemes is lenne kihasználni. Egy saját rendszer nemcsak abban segít, hogy a villanyszámla a múlt emlékévé váljon, nemcsak presztízsértékkel bír, hanem ténylegesen növeli az ingatlan értékét. Mindemellett hozzájárul a budapesti, és végső soron a globális klímacélok teljesüléséhez is - ez már önmagában egy nemes feladat.

A napelemrendszer telepítését azonban a hosszútávú, hatékony működés érdekében csakis egy olyan cégre szabad bízni, amely kellő tapasztalattal és szaktudással rendelkezik, hogy a kivitelezést a legjobb minőségben végezze el. Az EU-SOLAR Nyrt. már tíz éve jelen van a piacon, és ez idő alatt egy hozzáértő szakemberből csapat kovácsolódott össze, akik a legjobbat nyújtják a telepítés során.

Egy hozzávetőleges adat tehát rendelkezésére állhat, hogy milyen teljesítményű rendszer férne el a tetőn, a pontos adatok kiderítésében, majd a kivitelezésben pedig az EU-SOLAR profi segítséget nyújt Önnek. Első lépésként kattintson ide, és számolja ki 1 perc alatt, hogy mekkora napelemrendszerre van szüksége!

Hirdetés átugrása →