Sikeres generációváltás

A generációváltás és a családi vállalkozás kérdése korántsem olyan egyértelmű, mint gondolnánk, a nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy viszonylag kevés fiatal szeretné átvenni a családi céget, és ennek több oka van.

Európában háromból két kkv-t elvesztünk azért, mert a tulajdonosok nem tudják átadni a következő generációnak– kezdte Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján a kerekasztal beszélgetést, amelyen azt vitatták meg a résztvevők, mi a család szerepe a vállalkozásban. Meglátása szerint sokkal nagyobb a különbség gondolkodásmódban az alapító és átvevő generáció között, mint férfi-női kontextusban. A generációváltás nagyon sok magyar vállalkozást is érint, az Opten felmérései szerint több mint 19 ezer olyan vállalkozás van ma Magyarországon, ahol minden tulajdonos 65 év feletti, nem véletlen, hogy egykiemelt téma a készülő kkv-stratégiában a generációváltás kérdése.

Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke a nők szerepét emelte ki a hazai vállalkozásokban, a magyar kkv-k nagyjából 58 százaléka családi vállalkozás,minden harmadik céget nő vezet, és a stratupokban már 50 százalékos a női jelenlét.

Meglátása szerint a „tradinnováció” a kulcs, vagyis amikor a tradíció és az innováció találkozik egy vállalkozásban, és tapasztalatai szerint erre sok jó példa is van.

Tóth Péter, a Lipóti Pékség alapítója és tulajdonosa szerint a családban történő utódlásról, illetve a következő generáció családi vállalkozásba történő bekapcsolásáról azt mondta, tudatosnak kell lenni, és korán el kell kezdeni. Elmondása szerint a négy gyermekét kiskoruktól kezdve bele nevelte a vállalkozásba, mindhárom fia a vállalkozásban dolgozik, de a 12 éves lányának is teljesen természetes, hogy nyáron összeszedi a poharakat a kávézójukban. Úgy dicsérettel, folyamatos visszajelzéssel, és egyre növekvő felelősséggel meg lehet szerettetni a családi vállalkozást a gyerekekkel. Persze nem minden esetben, de általában.

Kovács Patrik szerint a fiatalok kicsit technológia orientáltabbak, és ez is ütközőpont lehet generációk között, de az együttműködésben van az igazi erő, ha minden generáció hozzáteszi az üzlethez a maga erősségét. Ha a tradíció és az innováció találkozik, az csodákra képes, de ehhez át kell hidalni a személyes konfliktusokat és túllépni az egón.

Aki át akarja adni a vállalkozását, de meg van róla győződve, hogy ő a legokosabb, az hibát követ el– emelte ki a Lipóti Pékség alapító-tulajdonosa, meglátása szerint a kisebb vitákra szükség van, egészségesek, és áldozni kell új utak keresésére, mert a sikert nem adják ingyen. Ki kell próbálni új dolgokat, és mindenki adja hozzá a vállalkozáshoz a legtöbbet, ami benne van.

A FIVOSZ elnöke szerint, amikor a család együtt dolgozik, fontos, hogy beszéljenek a célokról, hogy miért is dolgoznak, mert ha az eladás a cél, akkor struktúrák kellenek a cégbe, ha pedig át akarja venni a gyerek, akkor ebbe az irányba kell munkálkodni.

(forrás: vg.hu)

Hirdetés átugrása →