Csősz testvérek: ma újdonság, holnap már elvárás

Miért kezdett vállalkozni egy vasutascsalád két fiúgyereke, miként vitte őket előre a saját lendületük, mennyit változott az  autóértékesítés a kilencvenes évek óta, és hogyan tovább a technológia által diktált,egyre nehezebben követhető tempóban? – erről beszélgetett Csősz Ferenccel és öccsével, Csősz Lászlóval a K&K Magazin Nyíregyházán

A piaci igények helyes diagnózisa és megalkuvás nélküli ügyfél élmény: e két tényező biztosan meghatározó a legjelentősebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei autós szolgáltató cég történetében, amely szinte pontosan 31 éve kezdődött Záhonyban. A Csősz-Platán Cégcsoport tulajdonosai egy határmenti kisvárosból, szakmai és a vállalkozói előkép nélkül váltak jelentős ágazati szereplővé.

„Záhony, a szülővárosunk fontos szerepet töltött be a vasúti teherszállításban, s ez az ágazat a mi életünket is behálózta: édesapánk állomásfőnök-helyettességig jutott, magam vasútgépészeti szakközépiskolát végeztem és a MÁV-nál dolgoztam – eleveníti fel a múltat Csősz Ferenc. – A vállalati gépjárművekkel foglalkoztam, ezek javíttatása hozzám tartozott a nyolcvanas években. Ebben az időszakban vált egyértelművé, hogy bár komoly lakossági igény van szervizelésre, alkatrészvásárlásra, az nálunk lényegében kielégítetlen volt. Jó állásom volt a vasútnál, de Lacival egyre többet beszélgettünk arról, hogy meglovagolhatnánk ezt a hiánypiacot.”

„1990 júniusában belevágtunk; a 4-es főúton, a szüleink almáskertjénél megvásároltunk egy faházat, ahol autóalkatrészeket árusítottunk” – folytatja. László hozzáteszi: igazából nem tudták, mire vállalkoznak, de szerettek volna valami többet, és ehhez éreztek is erőt magukban. Nem voltak már tapasztalatlan fiatalok, hiszen Ferenc a harmincas éveiben járt (az öccse kilenc évvel fiatalabb nála), és mindketten családosak voltak.

A munkamegosztás szerint Ferenc Záhonyból naponta leadta a rendeléseket a testvérének, aki akkor Debrecenben élt, és hivatásos katonatisztként dolgozott. László pedig nem ismert fáradtságot, beszerezte a szükséges alkatrészeket a nagykereskedőknél, és ennek révén 24 órán belül teljesíteni tudták a vevőiknek tett ígéreteket. Az ügyféllel való törődés a sikerhez elengedhetetlen, de valójában belső igényből fakad – ez a felismerés már akkor megszületett, és velük is maradt.

Családi ünnep a szalonban

A 4-es főút forgalma a határnál és a Szovjetunió 1991-es felbomlásával járó áruhiány szintén a Csősz testvérek malmára hajtotta a vizet, így nemsokára használtautó-kereskedést nyitottak a faháznál és boltot Mándokon, Kisvárdán. A nyugati autóimportőrök megjelenése ugyancsak felkeltette a figyelmüket. Fejükbe vették, hogy megkeresik az Opel magyarországi képviselőit. A záhonyi találkozó olyan jól sikerült, hogy 1993 augusztusában aláírták velük a szerződést. „Kockás papíron persze mindent kiszámoltunk, de a mai értelemben vett pénzügyi-gazdasági menedzsmentismeretekkel nem rendelkeztünk. Amikor a cashflow-terveinket firtatták, a kérdést sem értettük. De meggyőztük őket, hogy Opelek eladására a világ legjobb helye Záhony” – nevet Csősz Ferenc.

Két évvel később ezzel a lendülettel ugrottak bele a csődbe ment korábbi nyíregyházi Opel-szalon megvásárlásába. Renomé-helyreállítás, léptékváltás (tucatnyi alkalmazott helyett a triplája), 24 százalékos hitelkamat, a lakossági kereslet visszaesése a Bokros-csomag idején: izzadtak a céggel rendesen, de sikerült egyenesbe hozni a dolgokat. Mint László mondja, bele kellett nőniük, de miután a záhonyi működésük során pontosan kitapasztalták a piaci működés logikáját, biztosak voltak abban, hogy hasonló mentalitással Nyíregyházán is sikeresek lesznek.

„Azokban az időkben egy autóvásárlás szó szerinti ünnep volt egy család életében..

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin nyári számában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő.

Hirdetés átugrása →