Sikertörténet Óbudán

Volán telepből csinált autókereskedést, aztán Mitsubishi haszonjármű-értékesítési pontból egy 18 márkát értékesítő, több mint 25 milliárd forintos árbevételű céget Ormos István. A cég idén 30 éves, de nincs megállás: komoly beruházásokat terveznek, és fokozatosan a cég irányítása is új kezekbe kerül.

Autószerelő ipari tanulónak ment Ormos István 1958-ban. Aztán tanult, képezte magát még kilenc évig. Megszerezte a gépészmérnöki diplomát, és évtizedeken át a Volánnál dolgozott. Az önállósodás és a cégindítás – oly sok más vállalkozáshoz hasonlóan – a rendszerváltás környékén indult. „1989-ben szétesett a Volán, itt állt hetven ember, és néztük az eget, hogy mi lesz. A feleségem jól beszélt angolul, németül, próbáltuk jó néhány autókereskedővel felvenni a kapcsolatot. Végül az osztrák Denzellel sikerült is megállapodni, és 1991-ben elkezdtük a Mitsubishi kishaszonjárművek értékesítését.” Ugyanabban az évben megkapták a Volvo haszonjárművek márkaszervizjogát. Az egyik feltételük az volt, hogy magáncéggé alakuljanak.

„Először még fogalmunk sem volt, hogy mit jelent a privatizáció, de 1991-ben azt is megcsináltuk. Hitelből vásároltuk meg a lerobbant Volán-telepet” – emlékezik a kezdetekre. Aztán következett a Nissan, a Seat, mindig épült valami a korábbi mellé, ahogy az élet hozta. Mára eljutottak oda, hogy 18 márkával kereskednek, 21 márkát szervizelnek. Minden egy helyen van, négy utca határolja a Duna Autó központját, de hamarosan bővülnek. „Elindítottunk egy komoly jövőbeli beruházást, amit már nem én fogok megcsinálni – mondja Ormos István. – Budakalászon megvettünk egy 70 ezer négyzetméteres területet, a teljes logisztikát kiszervezzük, itt csak az értékesítés és a szerviz marad.”

 

Működőképes modell

 

Minden cégalapító azt szeretné először, hogy a gyerekei vigyék tovább a céget. Aztán többségében más irányt vesz az utódlás. „Az a tudás, ami bármelyik cégalapító fejében megvan, nem átadható. Ahogy a nyelvtudás sem, azt sem adhatja át a szülő a gyerekének egy az egyben. Praktikusan egyik gyerekem sem akart cégvezető lenni. Akkor jött az az ötlet, hogy próbáljunk felépíteni egy igazgatóságot, mint a nagy multiknál” – mondja ezzel kapcsolatban Ormos István. Ma már sikerült odáig eljutniuk, hogy a háromtagú igazgatóság a legfőbb döntéshozó szerv. Ő, mint mondja, csak regnáló vezérigazgatóként vesz részt még a cég életében: „Az egyik kulcsa az új modellnek, hogy a tulajdonosi kör és a menedzsment hogyan tud majd együttműködni. Jelenleg én vagyok a 70 szá-
zalékos tulajdonos, alapító társam, Hámori László 30 százalékos, de napirenden van, hogy a fiam, aki ambicionálja is ezt, bekerüljön a tulajdonosi körbe, és felügyelje a menedzsmentet. Szerintem ez egy működőképes modell, feltéve, hogy pontosan tudja mindenki, kinek mihez van joga, és a megállapodást tiszteletben is tartja. Sokat olvastam ebben a témában is, és azt látom, nem szabad összekeverni három dolgot. A családot, a tulajdonlást és a vezetést.”

 

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin áprilisi számában olvasható. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

 

Hirdetés átugrása →