Hova menjünk síelni? Naná hogy Ausztria? De nem mindenkinek!

Egyre másra nehezítik meg a külföldiek belépését a legtöbb európai országban, így azoknak a magyaroknak sincs könnyű dolga, akik azt tervezik: a sízsezont idén már nem hagyják ki. Kik és hova mehetnek a jelenlegi szabályok alapján? Ezt próbáljuk bemutatni.

Ausztria december 20-tól szigorítja a beutazási feltételeket. A korlátozások értelmében hétfőtől az úgynevezett 2G-szabály alapján csakis a védőoltással rendelkezők vagy a fertőzésen igazoltan átesettek (geimpft, genesen) utazhatnak be Ausztriába, ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet, vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk. A karantént egyébként egy a beutazást követően elvégzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani. Így tehát a három oltással rendelkezők, csak a nyugati oltással rendelkezők, nyugodtan beléphetnek nyugati szomszédunkhoz.

A 2G-szabály alól kivételt képeznek a várandós nők, 12 évesnél fiatalabb gyerekek és az olyan emberek, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, utóbbi esetben orvosi igazolás szükséges. Az iskolás korú gyerekekre különleges szabályok vonatkoznak, esetükben elegendő a rendszeres tesztelési igazolás.

Ami a rendszeresen átjáró magyar munkavállalókat is érinti: az MTI szerint az ingázókra továbbra is az enyhébb 3G-szabály van érvényben, vagyis a friss negatív vírusteszttel (getestete) rendelkező oltatlanok is beutazhatnak az országba. Ahogy a magyar külügyminisztérium oldalán is olvasható: „A munkavállalási-, tanulmányi- és családi célból ingázók oltási igazolás hiányában a mintavételtől számított 72 órán belüli negatív PCR teszt vagy 24 órán belüli negatív antigén teszt bemutatására kötelesek.”

December közepétől szigorított Olszország is az EU nagy részéről érkezőkkel szembe  Mindenkitől negatív koronavírus tesztet várnak el, aki pedig nincs beoltva, az 5 napos karanténra is számíthat  Mindeddig az EU-ból érkezőknek vagy az oltást, illetve a koronavírusból való felépülés tényét kellett igazolniuk, vagy negatív tesztet kellett felmutatniuk, ha Olaszországba érkeztek. A mostani szigorítás szerint azonban a negatív tesztet már az oltottaktól is elvárják, aki pedig nincs beoltva, az 5 napos karanténba kerül. Az unión kívül érkező, nem beoltottakra már most is érvényes a karantén és a tesztkötelezettség. Így Olaszországot csak azok válasszák, akik vállalják a tesztelést. Az új intézkedések egyébként január 31-ig lesznek érvényben.

Szlovákiában december 10-óta tarthatnak nyitva a sípályák, de csak az oltottak és a betegségen igazoltan átesettek számára. A Hotelek december 25-től nyitnak, a vendéglők azonban továbbra is csal elvitelre szolgálják ki a vendégeket.

 

Hirdetés átugrása →