Soós tészta - Negyven éve igyekeznek a piac előtt járni

Önálló akart lenni, és a családban is megvolt a vállalkozó szellem, így adta magát, hogy Soós Zoltán elindítsa saját tésztagyártó cégét. A társaság ma óránként állít elő annyi tésztát, mint az induláskor egy hét alatt, az irányítást pedig már átvette a következő generáció

Nappal tésztát készített, éjjelente pedig a Bosnyák téren, a nagybani piacon árulta – eleveníti fel a kezdeteket Soós Zoltán, a Soós Tészta Kft. alapítója. A cég 1981-ben indult saját tőkéből, némi hitelből és jókora adag vállalkozószellemből, amit a családban szívott magába az alapító, hiszen sok kisiparos volt a rokonok között, így nem volt ismeretlen számára ez a közeg. Az 1980-as évek elején egy háromszáz négyzetméteres telephelyen kezdtek dolgozni, naponta 300-350 kilogramm tésztát állítottak elő és csomagoltak be, ha pedig sikerült elérni a 400 kilogrammot, az már nagy teljesítménynek számított. Az eltelt negyven év ebben is hatalmas változást hozott, hiszen most már óránként gyártanak a korszerű berendezéseken 2,3 tonnányi tésztát, vagyis nagyjából annyit, mint a kezdeti időben egy hét alatt.

Sikeres betanulás

A rajt idején főleg zöldségesek vásároltak az alapítótól, de ahogy kezdték megismerni, és látták, hogy jó minőségű terméket kínál, valamint a körülmények is lehetővé tették, egyre több ABC-ből is érkezett megrendelés. A világútlevél 1988-as bevezetése pedig arra is lehetőséget kínált, hogy a minőség mellett a megjelenésben is nagyot lépjenek előre, Soós Zoltán ugyanis ausztriai, németországi utak során leste el, hogy néz ki ott a csomagolás, mivel teszik még vonzóbbá termékeiket a vállalkozások. A cégalapító szerint a sikerük egyik fontos összetevője éppen ez volt: amellett, hogy a minőségre mindig kiemelt figyelmet fordítottak, igyekeztek a piac előtt is járni, ami például a csomagolásban is megmutatkozott.

Jó helyzetfelismerés és egy kis szerencse is kellett ahhoz, hogy az első nagyobb üzletlánchoz bekerüljenek, már a rendszerváltást követően. Soós
Zoltán megtudta, hogy épül az első Metro áruház, és addig nyomozott, míg kiderítette, hogyan veheti fel a kapcsolatot az akkor már létrehozott beszerző csapattal. Az, hogy egy ilyen nagy kereskedelmi cég partnerévé váltak, komoly tanulással is járt, hiszen teljesen mások voltak az elvárások, mint amivel korábban szembesültek, akár a szállítási határidőket, akár a mennyiséget tekintve, de még olyan apróságokban is, mint a vonalkód alkalmazása. A „betanulás” sikeres volt, és az első bolthálózatot követte a többi, így ma már az összes nagyobb élelmiszerlánc kínálatában megtalálhatók a társaság termékei.

 

Családias hangulat

Az idén 40 éves, száraztésztagyártással foglalkozó cég 2019-ben már közel kétmilliárd forintos árbevételt ért el, 56 embert foglalkoztatnak, az elmúlt évtizedekben pedig természetesen a gyártási körülmények is alaposan átalakultak, többször is modernebb gépsorokat telepítettek. Most már egy ötezer négyzetméteres üzemben készülnek a termékeik, elsősorban a magas tojástartalmú, 8 tojásos tésztákon van a hangsúly, de a piaci igényekhez alkalmazkodva a 4 tojásos és a durum vonal is megjelenik kínálatukban.

A nagyüzemi termelés és a jelentős bővülés ellenére ....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin tavaszi lapszámában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő most ectra kedvezménnyel.

 

Hirdetés átugrása →