IP-tudatos kkv-k kerestetnek

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) Global Awards néven új díjprogramot indított el, amelynek célja azon vállalkozások, egyéb szervezetek és magánszemélyek elismerése, akik tudatosan alkalmazzák a szellemitulajdon-védelmet. A díj első kategóriájában kis- és középvállalkozások jelölhetik magukat 2022. március 14-ig.

Sok országban a kkv-k adják a gazdaság jelentős részét, így mindenképp szükséges e szektor folyamatos élénkítése és innovativitásának erősítése. Viszont sok innovációval is foglalkozó vállalkozás nincs tisztában azzal, hogy a szellemi tulajdon és annak védelme milyen módon segíti őket a piacra lépésben, a gazdasági fejlődésben vagy épp a munkahelyteremtésben. A WIPO célja a Global Awards díjjal éppen az, hogy jó példákat állítson a gazdasági szereplők elé, olyan cégeket ismerjen el, amelyek tudatosságuknak is köszönhetik sikerüket.

 „A járvány rávilágított arra, hogy azok a gazdasági, tudományos és kulturális szervezetek bizonyultak erősebbnek, válságállóbbaknak, amelyek felelősséggel tudták kezelni szellemitulajdon-jogaikat, s a WIPO díja is ezt próbálja megerősíteni – éppen emiatt bátorítom a magyar vállalkozásokat, hogy jelöljék magukat. Érdemes megemlíteni, hogy hazánkban hasonló elismerést jelent a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által 2000-ben alapított Millenniumi Díj, amely a szellemi tulajdon védelmében példaadó intézmények, szervezetek kitüntetésére szolgál" – fogalmazott Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

 A díjra a WIPO 193 tagállamának kkv-i jelentkezhetnek, önmagukat jelölve 2022. március 14-ig. Az első WIPO Global Awards díjat 2022 júliusában kapja majd meg öt kis- és középvállalkozás (kkv) – a kiírás értelmében, a Világbank iránymutatásait követve kkv-nak számít minden olyan vállalkozás, amely kevesebb mint 300 alkalmazottat foglalkoztat, és éves bevétele 15 millió dollár alatt marad.

 A jelölteket számos kritérium alapján az IP (intellectual property – szellemi tulajdon), az innováció és az üzleti életben jártas, héttagú zsűri fogja értékelni és a győzteseket kiválasztani. A díjazottak személyre szabott mentorprogramot, valamint egyéb támogatási és szponzori formákat kapnak, amelyek megkönnyítik a finanszírozási lehetőségekhez való hozzáférésüket és az üzleti növekedésüket.

 A Global Awards a későbbiekben további kategóriákban (például fiatalok, nők) is el szeretné ismerni az IP-tudatosságot.

Hirdetés átugrása →