Személyre szabott megoldások

A vállalkozások nem foglalkoznak szívesen a pénzügyekkel, ők csak megoldásokat keresnek a problémáikra, és egy megbízható partnert, aki segít nekik az üzleti siker elérésében – vallja Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.  Úgy véli, a banknak elsősorban  abban kell a cégeket segítenie, hogy csak a szűk értelemben vett szakmai tevékenységükkel kelljen foglalkozniuk.

Kezdjünk egy általános kérdéssel: ön szerint mire van szükségük leginkább a vállalkozásoknak?

Első körben hadd adjak én is általános választ. A vállalkozások nagyon sokfélék, mérettől, iparágtól, üzleti tevékenységtől függően nagyon más igényeik lehetnek. Így ahhoz, hogy mindenkinek személyre szabott megoldásokat kínálhassunk, óriási üzleti, pénzügyi szakértelemmel kell rendelkeznünk, amelyet nap mint nap tovább kell bővítenünk. De nem akarom megkerülni a választ. Ha csak egyetlen ügyféligényt nevezhetnék meg, az a problémáira adott pénzügyi segítség lenne.

Tehát elsősorban pénzre van szükség?

Egy régi reklámszlogenünket idézve: „Van, aki azért jön hozzánk, mert van pénze, van, aki azért, mert nincs.” Pénz kell egy új termék gyártásához, egy új munkagép beszerzéséhez, de pénzre van szükség új munkatársak felvételéhez vagy képzéséhez is. A vállalkozó ezt így talán meg sem fogalmazza magában, csak azt tudja, érzi, hogy egy adott élethelyzetet, piaci elvárást szeretne megoldani. Ilyenkor szoktuk ajánlani, hogy forduljon szakértőinkhez. Tudjuk, hogy nem termékekre, beskatulyázott hitelekre, hanem egy adott probléma megoldására van szükségük a vállalkozásoknak. Amióta ezt felismertük folyamatosan figyeljük az igényeket, képezzük a munkatársainkat, hogy hatékony és hiteles pénzügyi partnerei tudjanak lenni a vállalkozóknak. Igen, partnerei, mert mára, sok év munkája után elmondhatom, hogy egyre jobban értjük, érezzük a termelő, a kereskedő vagy akár a szolgáltató vállalkozásokat. Segítjük őket abban, hogy jó pillanatban jó pénzügyi döntéseket hozzanak.

Tapasztalataik szerint kedvük, vagy idejük nincs „bankolni” a vállalkozásoknak?

Is-is. Általános tapasztalat, hogy van egy kiváló szakember, aki a nyereség reményében elindít egy vállalkozást, majd hirtelen azzal szembesül, hogy vállalkozóként neki nemcsak a szűk értelemben vett szakmai tevékenységével kell foglalkoznia, hanem számos olyan kérdéssel, pénzügyi problémával, adminisztrációval is, amelyekre talán nem is gondolt korábban. Így a vállalkozások jelentős része folyamatosan azon dolgozik, hogy a lehető legkevesebb időt fordítsa az üzleti tevékenységéhez szorosan nem kapcsolódó feladatokra. Csakhogy a pénzügyek, az adminisztráció, az IT-feladatok rengeteg időt igényelnek, és az is idő, amíg egy vállalkozás „kinövi” magát annyira, hogy minden feladatra külön szakembert alkalmazzon.

Hogyan tud segíteni ezen egy bank?

Lehet, hogy elsőre triviálisnak fog hatni, amit mondok, de annál nagyobb jelentősége van: az OTP Banknak több mint 400 fiókja van az országban, így a vállalkozások személyesen is könnyen és gyorsan tudják intézni nálunk a pénzügyeiket. Annak azonban, aki nem szeretne személyesen ügyeket intézni, rendelkezésére áll az OTP direkt felülete, vállalkozások számára is. A hét minden napján 24 órában intézhetik pénzügyeiket. De ebben az évben indítottuk el az online számlanyitási felületünket (www.otpbusiness.hu) is, amelynek segítségével a vállalkozások néhány kérdés megválaszolásával ki tudják választani a számukra legmegfelelőbb számlacsomagot, és előkészíthetik a számlaszerződést, ami után már csak egy aláírásra van szükség egy bankfiókban. Az online szolgáltatások hamarosan tovább bővülnek, rövid időn belül már hitelt is igényelhetnek a vállalkozók a bank honlapján. De ami még ennél is fontosabb: éppen tesztelünk egy olyan komplex programot, amely megkönnyíti nemcsak a pénzügyek kezelését, az utalásokat, fizetéseket, de segít a döntések meghozatalában, a rizikó csökkentésében. Egy olyan vállalkozói közösség létrehozásán dolgozunk, amelyben a szereplők egymást tudják segíteni, vevői vagy beszállítói oldalról is. Célunk, hogy összehozzuk a piacot a piacra termelővel, annak érdekében, hogy a nálunk számlát vezető vállalkozók minél sikeresebbek legyenek!

Megoldások különleges igényekre:

Ha problémát okoz az uniós pályázatokhoz szükséges önerő előteremtése – EU2020 Fejlesztési Hitel

Az OTP 2020 EU Fejlesztési Hitel nevű terméke az uniós források lehívásához szükséges önerő előteremtéséhez, illetve az előfinanszírozáshoz kíván segítséget nyújtani. A hitel igénybevételével most már azoknak a vállalkozásoknak is lehetőségük van uniós forrásokat lehívni, amelyeknek korábban problémát jelentett megfelelni a pályázat pénzügyi feltételeinek. Az OTP 2020 EU Fejlesztési Hitellel a vállalkozások 5 és 150 millió forint közötti összeghez juthatnak hozzá kedvező feltételek mellett, akár 10 éves futamidővel. Ráadásul, ha a vállalkozás az év végéig benyújtja hitelkérelmét, akkor 2017 év végéig egy százalék kamatkedvezményt is igénybe vehet.

Részletek: itt

 

Ha nem fizetnek a vevők, alvállalkozók – Faktoring

Az OTP Business faktoring terméke segítséget jelent a vállalkozások kinnlevőségeinek csökkentésében, illetve a likviditási helyzetük javításában. Használatával a bank megvásárolja a vállalkozástól a már kiállított, de még ki nem fizetett számláit, így azonnal hozzájuthat a várt bevételéhez. A szolgáltatás igénybevételével a vállalkozások gyorsabban növekedhetnek, ráadásul a hitellel ellentétben nem kell hozzá lezárt üzleti év sem, mindemellett pedig a terméket gyors adminisztráció és kiszámíthatóság jellemzi.

Részletek: itt

 

 

Hirdetés átugrása →