Szintet lép a BIF

Október 1-én dr. Ungár Anna, a BIF igazgatótanácsának elnöke indította el a kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén, a csengő megszólaltatásával. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyilvánosan Működő Részvénytársaság részvényei a BÉT határozata alapján a Standard Kategóriából a Prémium Kategóriába kerültek.

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) szeptember 26-án kezdeményezte a Prémium kategóriába való átsorolást, a Budapesti Értéktőzsde pedig a mai nappal a kibocsátót a Standard Kategóriából az immár 19 társaságot számláló Prémium kategóriába sorolta.

 

A Prémium kategóriába kerülés legfontosabb feltételei az alábbiak:

  • A Felelős Társaságirányítási Jelentést már a bevezetéskor kötelező elkészíteni;

  • A kérelem benyújtása előtti minimum két teljes féléves felülvizsgálati időszakban az adott kibocsátó átlagos kapitalizációja meghaladja az 5 milliárd forintot, valamint legalább 90%-os forgalomgyakorisággal rendelkezik (vagyis a tőzsdenapok minimum 90 százalékában volt üzletkötés a vizsgált értékpapírra);

  • Legalább 3 teljesen befejezett működési évvel kell rendelkeznie az adott vállalatnak.

 

A BIF jelenleg a SZIT előszobájának nevezett SZIE-státuszban (szabályozott ingatlanbefektetési előtársaságként) működik 2017. október 20-tól kezdődően. A Társaság ebben a formában is élvezi a SZIT-ek adózási előnyeit, tehát mentesül az iparűzési adó, valamint a társasági nyereségadó fizetése alól. A Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaság (SZIT) cégforma 2016-ban indult jogszabálymódosítások után kedvező adózási feltételekkel biztosítja részvényeseinek az ingatlanbefektetéseik hozamából való részesedést.

 

„A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. közel 25 éve jelent meg a hazai ingatlanpiacon, részvényeivel pedig 20 éve kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén. Ez idő alatt stabil és transzparens módon végezte a Társaság tulajdonában álló ingatlanok hasznosítását és adta át vevőinek a fejlesztett irodaházakat, lakóparkokat és tarsasházakat.

 

A Társaságunk életében folyamatosan kulcsszerepet játszott a tőzsdei jelenlét és a részvényesi érték megtartása, illetve növelése. A BÉT Prémium kategóriájába történő lépés várakozásaink szerint tovább erősíti mind a magán, mind az intézményi befektetői bizalmat és megfelelő alapot jelenthet a Társaság további ambiciózus terveinek eléréséhez.” – mondta az ünnepélyes piacnyitás alkalmával Dr. Ungár Anna a BIF Igazgatótanácsának elnöke.

 

„A Prémium Kategóriába a méretüket tekintve legnagyobb, valamint leglikvidebb kibocsátók tartoznak, a BIF pedig SZIE-státuszban teljesítette az átsoroláshoz szükséges feltételeket. A SZIT forma kedvező adózási feltételeket, a tőzsdei jelenlét pedig folyamatos forrásbevonási, illetve növekedési lehetőséget nyújt az ingatlanbefektetési fókusszal rendelkező társaságok számára. A BIF-nek gratulálok a szintlépéshez!” – nyilatkozta a csengetési eseményen Végh Richárd, a Budapest Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.

 

 

Hirdetés átugrása →