Kitörni a hierarchiából

Gyors reagálás a piac változásaira és az ügyfelek igényeire, hatékonyabban működő szervezet, jó munkahelyi környezet – többek között ilyen előnyökkel jár az agilis gondolkodásmód. Bár szakértők segítik az átállást, sok múlik a cég vezetőin is. 

Az agile módszer az IT világából indult, az Agilis Kiáltványt is informatikában dolgozók írták. Az egyre digitalizálódó világban azonban már mindent áthat az informatika, így szinte minden termék sokkal komplexebb lett. Az internetnek köszönhetően a vásárló is közelebb került a termékeket fejlesztőkhöz, felgyorsult a visszajelzési ciklus, és felpörögtek a versenytársak is. „Agilis módszerekkel a gyakori és gyors változás ellenségből baráttá tehető” – állítja Bíró Tamás Agile transzformációs és Scrum-szakértő.

Aki agile módon dolgozik, gyorsan tud reagálni a környezet, a piac, a technológia változásaira, és ettől hatékonyabb lesz. „Az agile számomra a munka természetes módja. Amit az ipari forradalom óta teszünk, az a természetellenes. Az agile emberközpontú, az önálló, kreatívan együttműködő emberekre épít, nem a hatalomra, a hierarchiára. Ezenkívül az agile szembesülés azzal, hogy van, amit nem láthatunk előre, így nincs más megoldás, mint kezelni a bizonytalanságot” – tette hozzá a szakértő.

Tanuló szervezet

Az agilitás egy céget a napi működés, belső fejlesztések és ügyfelei számára történő szállítás során is segíthet. „A középpontban az értékszemlélet áll, tehát a szervezet ezt szem előtt tartva fókuszálhat a valóban értéket teremtő folyamataira, embereire és interakcióira” – mondta el Dvorzsák Alexander agilis coach, a ProMan Consulting Kft. vezető tanácsadója.

Megfelelő módon alkalmazva rengeteg előnyt hozhat az agilitás, többek között a termékfejlesztések eredményei hamarabb megjelenhetnek a piacon, rugalmasabb reagálást hozhat az ügyféligényekre, képes növelni a motivációt a szervezeten belül. Az agilitásnak köszönhetően javul a cég eredményessége és hatékonysága, az ügyfelek és megrendelők boldogabbak lesznek, és a folyamatos fejlődés segítségével a csapat tanuló szervezetté alakulhat.

Első lépések

Dvorzsák Alexander véleménye szerint a legjobb, ha az agilis átalakulás kezdeményezése alulról történik, nem pedig vezetői utasításra, vezetői támogatás nélkül azonban ez nem valósulhat meg. Indulásnál elengedhetetlen az oktatás. „A működési fázis tapasztalataim szerint onnan kezdődik, hogy a csapat megértette az alapelveket, az értékeket, amik az agilitásban rejlenek, és azok alapján alakítja tovább a mindennapi működését – mondja. – A legtöbb esetben a gondolkodásmód alakítására van szükség, s ennek során a szervezeti kultúra is gyökeresen megváltozik. Ez a legfontosabb táptalaja a változásnak.” Az a csapat alkalmas az agilitásra......

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin júniusi számában jelenik meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →