Fenntartható számla-csomaggal a méhekért

Elsőként jelent meg a piacon a Takarékbank olyan fenntartható számla-
csomaggal, mely kondícióit tekintve is attraktív, de emellett akik ezt választják, azok egy jó és fontos ügyet is támogatnak. Ráadásul minden célcsoportunk számára van egy-egy dedikált elem a kampányban, ami kifejezetten őket szólítja meg – mondta Bocskai István, a Takarékbank kommunikációs igazgatója a K&K magazin kérdésére.

Döntően vidéki, agrárfókuszú pénzintézetként mire fókuszál a Takarékbank a „zöld területen”?

– Zöld stratégiánk négy pillérre épül. Célunk, hogy működésünkkel hozzájáruljunk egyrészt a polgárok fenntartható jólétének és egészségének megőrzéséhez; a takarékosság, a hosszútávra tervezés kultúrájának fejlesztéséhez, másrészt a vidék megtartó erejének megőrzéséhez, a családok helybeni boldogulásához, a vidéki életforma és különösen az agrárgazdaság fenntartható fejlesztéséhez. Harmadik célunk a körforgásos gazdaságra való átállás támogatása, a negyedik pedig a klímasemlegesség elérése, a biodiverzitás, a megújuló természeti erőforrások fenntartása, a környezetvédelem nemzetstratégiai jelentőségének tudatosítása.

– Milyen konkrét lépésekkel, termékekkel jelentkezett ezen a területen a Takarékbank?

– A fenntarthatóságot megcélozva működésünkben, termékeinkben és szolgáltatásainkban is előre léptünk az idei évben. Áprilisban a magyarországi pénzügyi piacról addig hiányzó, fenntartható lakossági számlacsomagot vezettünk be, amely az elektronikus bankolást helyezi előtérbe, és amelyhez ősztől már újrahasznosított bankkártya társul. Ha valaki megnézi ezt a számlacsomagot, egyértelmű, hogy önmagában a pénzügyi kondíciói alapján is nagyon versenyképes. 350 ezer forint feletti rendszeres nettó jövedelem felett például teljesen ingyenesen biztosítunk korlátlan online átutalást és banki alapszolgáltatásokat. Ez jelenleg egyedülálló a magyar piacon. De emellett, aki ezt a számlacsomagot választja, az egy jó ügyet is támogat. A számlacsomag ugyanis szorosan kapcsolódik a tavaly indult fenntarthatósági programunkhoz, a „Tehetsz méh többet!” kampányhoz.

– Mennyire érett meg a magyar piac, mennyire fontosak egyáltalán a „zöld ügyek” a banki ügyfelek számára?

– Azt gondolom, hogy akkor tudunk érdeklődést, igényt felkelteni a termékeink iránt, beleértve a fenntartható számlacsomagot is, ha megfelelő módon érzékenyítjük az ügyfeleket. Ehhez kell az edukáció, másrészt a társadalmi problémákat közelebb kell vinnünk hozzájuk. Erre lehet egy jó példa a Tehetsz méh többet! programunk. Hogy a klímaváltozással összefüggésben a méhállomány világszerte és Magyarországon is tapasztalható csökkenése mekkora probléma, azt korábban mi sem gondoltuk. A jelenség nemcsak a biodiverzitás megőrzése, hanem az élelmiszer-termelés fenntartása miatt is kulcsfontosságú, hiszen száz kultúrnövényből hetvennél szükség van a beporzásra a termesztéshez. Ha nem lépünk ezen a területen, az az élelmiszeripar sok szegmensét bedöntheti. 2020 őszén indítottuk a kampányunkat a méhpusztulás megállítására, a magyar méztermelők támogatására, valamint a mézfogyasztás népszerűsítésére. Célunk egy olyan komplex fenntarthatósági projekt megvalósítása volt, amely illeszkedik bankunk alaptevékenységéhez, és kapcsolódik a vidéki-agrár fókuszunkhoz, valamint városi fiatalok megcélzott célcsoportjához is.

– Mit profitálnak ebből a Takarékbank különböző célcsoportjai?

– A Tehetsz méh többet! program minden fontos célcsoportunkat érinti és bevonja a kampányba, minden célcsoport számára van egy-egy dedikált elem a kampányban, ami kifejezetten őket szólítja meg. Az agrár ügyfeleket a beporzás hiánya okozta általános problémára adott válasszal, az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel együttműködve a méhészek népszerűsítésével, szakmai, pénzügyi tanácsadással, támogatással segítjük. Mindez számunkra azért is fontos, mert sok méhészettel foglalkozó kisgazdaság is az ügyfelünk. Hadd nevesítsek egyet közülük: a Vizsolyban élő Méhes Gergő olyan térségben lakik és dolgozik, ahol a magas munkanélküliség miatt nem könnyű boldogulni, de vállalkozni sem. Mi kezdettől fogva hittünk a történetében, és nem ingatlan, hanem cash-flow alapon finanszíroztuk. Méztermelésre épülő vállalkozása mára sikertörténetté vált, nemcsak mézet állít elő és árul, de vendégház, mézmúzeum is várja az ide látogatókat, és kipróbálhatják az apiterápiát, a méhek által előállított anyagok gyógyító hatású felhasználását is.

A lakossági ügyfeleket nemcsak edukáljuk a méhekkel való együttélésre, hanem a fenntartható lakossági számlacsomag segítségével közvetlenül aktivizáljuk is őket, hiszen a csomagban a kártyás vásárlások összegének két tizedszázalékával automatikusan a méhészeket támogatjuk az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közreműködésével. Ügyfeleink így saját extra hozzájárulás nélkül, pusztán a kártyás fizetéshez kapcsolódó cashbacken keresztül kapcsolódhatnak be a kampányba. Ráadásul nem egy átlagos, hanem egy újrahasznosított anyagokból készült kártya kötődik a számlatermékhez. Tapasztalatunk szerint az edukáció és érzékenyítés elérte a célját, a fenntartható számlacsomag a célcsoportban (városi fiatalok) kifejezetten népszerű. A kampány részeként, saját elkötelezettségünket mutatva, másfél millió méhet vásároltunk, hogy saját mézet állítsunk elő, amelyet reprezentációs célokra használunk. Ebben méhész partnereink mellett méhészkedő munkatársaink is segítenek bennünket.

– Milyen más zöld termékekkel lépett még piacra a Takarékbank?

– Idén októbertől az elsők között kínálunk energiahatékony lakóingatlanok építésére vagy vásárlására kedvezményes zöld jelzáloghitelt. Szintén októberben, a piacon másodikként, a bankcsoportunkhoz tartozó Takarék Jelzálogbank zöld jelzáloglevelet bocsátott ki, hogy a befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok adásvételére, építésére, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítására szolgáló hiteleket refinanszírozzon. Az eddigi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy van igény a zöld termékekre.

Tart a retail, a vállalati és az agrár hitelportfoliónk felülvizsgálatának és zöld irányba történő elmozdításának folyamata, amelyhez új termékek fejlesztése is kapcsolódik. Elkezdtük a kockázatkezelésünk átalakítását, a klímaváltozás szempontjainak beemelését a kockázati portfolióba. Ezt segítendő 2020 tavasza óta agrár üzletágunkban folyamatosan, a nemzetközi statisztikai sztenderdek alapján monitorozzuk és elemezzük a terepen, a gazdálkodók és feldolgozók körében a klímaváltozás hatásait. Hadd mondjak egy példát: az utóbbi években rendre elfagytak a barackosok Magyarországon az éghajlatváltozás hatására. Úgy tűnik, segíteni kell barackot termelő ügyfeleinket abban, hogy más irányba induljanak el. A fenntarthatósági célok elérésén tehát nemcsak saját házunk táján dolgozunk, hanem ügyfeleinket is támogatjuk ebben.

Hirdetés átugrása →