MFB koronavírus mentőcsomag

Egyre több az olyan támogatás, melyeket a vállalatok a koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági helyzetre való tekintettel vehetnek igénybe. Sorozatunk folytatódik.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoport (MFB Csoport), összesen 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garancia programokon keresztül.

MFB Krízis hitel

A saját forrású hitelprogramok közül elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak jelent segítséget az MFB Krízis Hitel, amely Pénzügyi Vállalkozásokon keresztül igényelhető. A hitelprogram keretében a vállalkozások 2,5%-os éves ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben, általános beruházási célokra, forgóeszköz finanszírozásra - ideértve a likviditás finanszírozást is.

Hiventures KKV mentőprogram

Cél azon vállalkozások tőkefinanszírozási támogatása, amelyek a koronavírus miatt kialakult gazdasági helyzet következtében pénzügyi nehézségekkel küzdenek, de alapvetően nyereséges és életképes cégek, viszont nem, vagy nem elégséges mértékben jutnak hitel- vagy más finanszírozáshoz. A finanszírozás megoldja a hazai KKV-k átmeneti likviditási problémáját, így segít, hogy túléljék a jelenlegi válságot, hogy elkerülhetők legyenek a megszűnésükből fakadó negatív hatások, valamint magyar kézben maradjanak. Olyan KKV.k jelentkezését várják: amelyek minimum 100 millió forint árbevétellel rendelkeznek, az előző 2 évben nyereségesen működtek, március 1 előtt nem álltak csőd és felszámolási eljárás alatt. A vállalkozások által igényelhető finanszírozás 50 millió – 250 millió Ft, maximum a 2019-es árbevételük fele. A befektetési összeg felhasználható a válság hatásaként felmerült/jelentkező tartozások rendezésére (kifizetetlen bérek, adók, szállítók), következő hónapok negatív működési cash-flow-jának a fedezésére, fennálló esedékes hitel és kamat törlesztésre és indokolt esetben beruházásra is.

Hiventures startup mentőprogram

A korábban már kockázati tőkebefektetésben részesült, a válság miatt nehéz likviditási helyzetbe került startup vállalkozásoknak nyújt gyors finanszírozást, így elkerülve ezen innovatív, magas hozzáadott értékű, tudásintenzív vállalkozások tönkremenetelét.

Krízis garanciaprogram

Minden eddiginél magasabb összegű, 500 milliárd forintos hitelgaranciaprogram indul, Krízis Garanciaprogram néven, az MFB csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében. Az év végéig meghirdetett program keretében a vállakozások folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást.

MFB vis maior garanciaprogram

Az MFB emellett - a Garantiqa Zrt. garanciaprogramjainak kiegészítésére - létrehozta az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely 5 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát.

 

Hirdetés átugrása →