Tényleg sok pénzt hozhat a marihuána?

Ahogy egyre több országban legalizálják a „füvet”, úgy egyre több befektető fantáziáját meg is mozgatják a marihuánához kapcsolódó részvények.

Immár hat éve tart a liberalizáció Észak-Amerikában, elsőként Colorado és Washington állam döntött úgy, hogy liberalizálja a rekreációs célú marihuánafogyasztást. Ma már 30 állam engedélyezi az orvosi célú marihuánafogyasztást, és 9 állam, valamint Washington DC a rekreációs, azaz szabad fogyasztást is. A marihuánabiznisz becslések szerint már 10 milliárd dollárra nőtt az USA-ban, ez 33 százalékos növekedés egy év alatt, és az előrejelzések szerint 2022-re 30 milliárd fölé nő a szektor bevétele. Úgy tűnik a folyamat feltartóztathatatlan, hiszen egy friss Gallup-felmérés szerint a lakosság kétharmada támogatja a liberalizációt, ráadásul a republikánusok többsége is.

 

Nem csoda, hogy egyre több befektető fantáziáját mozgatják meg a kannabisz részvények. A piacot egyelőre a szűkös kínálat jellemzi, hiszen relatíve kevés a tőkepiacokon és még kevesebb a tőzsdéken elérhető cég. Ráadásul gyakran a közkézhányad is kicsi, így még nehezebben elérhetők a részvények. Az árfolyam gyakran hatalmasat ugrik egy-egy hírre, amely a legalizációhoz vagy éppen egy-egy nagybefektető beszállásához kapcsolódik egy adott cégbe, és a legtöbb szűken értelmezett marihuánarészvényt elképesztő árazás jellemzi. Nemhogy nyereségalapon, mert a legtöbbjük vastagon veszteséges, hanem még az árbevételhez viszonyítva is. Jelenleg a világ legnagyobb marihuánatermelő cégének, a kanadai Canopy Growthnak a részvényei 40 dollár körüli áron forognak. (Lásd: 1. grafikon.) Ebből számítva a céget 10 milliárd dollárnál is valamivel többre értékeli a piac, míg a tavaly bevétele alig 40, az idei várható bevétel pedig 80 millió kanadai dollár.

 

Józanodás

 

De ha megnézzük a teljes kanadai piacot, akkor is extrém értékeléseket láthatunk. A becslések szerint 2017-ben mintegy 5 millió kanadai költött átlagosan évente 1200 dollárt marihuánára, és ha középtávon a piac 8 milliárdosra bővülését becsüljük, mintegy 700 millió dolláros nyereséggel, akkor a szektorra jellemző 15-ös P/E (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) alapján mintegy 10 milliárdot érhet e számítás alapján a teljes kanadai marihuánaszektor. Amit a piac jelenleg 125 milliárd dollárra értékel a tőzsdei árak alapján. Így talán nem is csoda, hogy az október közepi liberalizáció után már inkább a kijózanodás jellemezte a piacot, és masszívan esni kezdtek az árfolyamok. Persze sokan erre azt mondják, nem a kanadai piac mérete a lényeges, hanem a teljes világpiacé, melyet 200 milliárd dollárra taksálnak, de ehhez az is kellene, hogy a főbb nyugati piacokon mind megtörténjen a liberalizáció. Ez pedig elég messze van.

 

Egyébként egyre több biotechnológiai és gyógyszeripari cég is foglalkozik az orvosi célú marihuánafejlesztéssel. Egyikük a CARA Therapeutics, mely klinikai stádiumú biotech cég, és eddig elsősorban opioidtartalmú fájdalomcsillapítókat fejlesztett és forgalmazott, de immár a kannabisz területén is komoly szereplője a kutatásoknak. A részvények árfolyama a korábban jellemző 12 dolláros szintről a nyári emelkedést követően 20 dollár fölé emelkedett. (Lásd: 2. grafikon.)

 

De jól láthatóan az italcégek is ki akarják venni részüket a marihuána-boomból. Ez nem is csoda, hiszen mind a sörös cégek, mind pedig az üdítőital-gyártók piaca gyengélkedik az USA-ban. A fiatalabb korosztály az Y- és a Z-generáció körében egyre kevésbé menő sört vagy éppen cukros üdítőt inni.

 

Marihuána malátával

 

Az USA harmadik legnagyobb sörgyára, a Constellation Brands például még 2017-ben 9,9 százalékos részesedést vásárolt 200 millió dollárért a Canopy Growth kannabisztermelő cégben, idén augusztusban pedig további 4 milliárd dollárt (!) sem sajnált arra, hogy részesedését 38 százalékra növelje. A két cég cannabisalapú italok készítésében állapodott meg.

De nem akar lemaradni a Heineken sem. Kaliforniában, ahol Kanadához hasonlóan bárki vehet és használhat füvet, alkoholos malátás víz helyett marihuánás malátás vizet kezdett árulni. Kaliforniai sörmárkájuk, a Lagunitas most előállt a Hi-Fi Hops nevű itallal, ebben nincs alkohol, nincs kalória, van viszont benne dobozonként 5-10 milligramm THC. Két kiadásban lehet kapni, az egyik erősebb, a másik gyengébb, és bár még csak pár kis füves boltban lehet kapni, és nem is olcsó, mert 8 dollár egy három decis doboz, a vevők viszik, mint a cukrot.

Hogy milyen hatása lehet egy-egy bejelentésnek, azt jól mutatja egy kis coloradói italgyártó cég, a New Age Beverages esete. Amikor bejelentette, hogy hamarosan marihuánás italt is fog árulni, az árfolyama felrobbant. A korábbi 1,5 dolláros szintről megötszöröződött. (Lásd 3. grafikon).

 

Gazdasági hatások

 

Munkaerőpiac: mintegy 280 ezer új állás jöhet létre az USA-ban az óvatos (új államok liberalizációjával nem számoló) becslések szerint.

Adóbevételek: már a múlt évben és 750 millió dollárra rúgott a marihuánaszektorhoz kapcsolódó adóbevétel, 2020-ig a becslések ennek megháromszorozódását várják.

Költségmegtakarítás: Ennél is komolyabb tétel az illegális marihuána okozta bűnüldözési költségek csökkenése (rendőrségi, igazságszolgáltatási, büntetés végrehajtási).

 

Orvosi vagy rekreációs célra

 

Az egészségügyi célú felhasználás esetén a szert az orvos írja fel a betegnek, jellemzően fájdalomcsillapítóként, illetve különböző betegségek tüneteinek enyhítésére. A szabad felhasználás esetén pedig legálisan vásárolható a marihuána bizonyos mennyiségben.

Hirdetés átugrása →