Több cég fizet időben

2015-ben a cégek átlagosan számláik 70 százalékát fizették ki időben, míg egy évvel korábban csupán 66 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő Fizetési Tapasztalat programjából. Általánosságban elmondható, hogy javul a magyar vállalkozások fizetési fegyelme, de még így is óvatosságra int a Bisnode.

 

A határidőben fizetett számlák aránya javult az elmúlt három évben. Míg 2013-ban a követelések 62 százalékát, addig 2014-ben már 66 százalékát, 2015-ben pedig már 70 százalékát fizették ki maximum egy nap késéssel a cégek. A trend biztatónak mondható, mivel a gazdaság működéséhez nélkülözhetetlen, hogy a vevők számláikat kiegyenlítsék, lehetőleg határidőre. Kisebb cégek esetén ugyanis egyetlen későn fizető vevő is súlyos cash flow problémákat okozhat. Amennyiben utólagos fizetést engedélyez egy vállalkozás, érdemes még szerződéskötés előtt tájékozódni a megrendelő fizetőképességéről. Amennyiben kockázatosnak bizonyul az üzleti partner, célszerű előrefizetést kérni, akár csak előleg formájában, vagy biztosítékokat építeni a szerződésbe.

Az átlagos fizetési határidő tekintetében Magyarországon az elmúlt években csökkenés volt tapasztalható. A Bisnode Fizetési Tapasztalat programból jól látszik, hogy 2013-ban még 27 nap, 2014-ben pedig már 26 nap körüli számlafizetési határidő volt a jellemző, míg 2015-ben már átlagosan 25,5 napra fizetettek a cégek. Ez önmagában nem jelzi azonban, hogy a cégek jobban fizetnének, mivel a csökkenő átlagos fizetési határidők annak is betudhatók, hogy a rosszul fizető vállalkozások miatt a hitelt nyújtó cégek szigorítottak fizetési feltételeiken.

A számlafizetéseket jellemző harmadik mutató, a fizetési késedelem minimálisan romlott 2014-ről 2015-re, bár a 2013-as értéknél továbbra is jóval alacsonyabb. 2015-ben a fizetési kötelezettségeiket késve teljesítő cégek átlagosan 16,2 nap elmaradással fizették ki számláikat, miközben ez a szám 2014-ben 16 nap alatt volt, míg 2013-ban még megközelítette a 22 napot. A minimálisan növekvő fizetési késedelem is óvatosságra int, az azonban megállapítható, hogy a magyar cégek fizetési morálja még így is sokkal jobb, mint a válság utáni években.

 

 

 

 
 

 

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →