Nevéből épít világmárkát - tomcsányi dóri

A hazai divatipar tervezői jelen vannak a legfontosabb európai bemutatókon, és a hazai eseményekre a nemzetközi szakma is figyel. Tomcsányi Dóri 2018-ban elnyerte az év divattervezője címet, s habár az utóbbi egy év az ő vállalkozásának életében is fordulatot hozott, piaci versenyelőnyéből gyors alkalmazkodó-képességének és professzionális csapatának köszönhetően fikarcnyit sem veszített. 

Írta: Jánoska Rita

Tomcsányi Dóri divattervező neve már nem csak azok számára cseng ismerősen, akik naprakészen követig a magyar divatipart. Fiatal kora ellenére ugyanis példaértékű vállalkozást és erős márkát épített fel, kollekcióival sok helyen megfordult már, a tervezők új generációjának legkiemelkedőbb alakjai között tartjuk számon. Már a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen eltöltött évei alatt is kiemelkedett különleges, formabontó látásmódjával, 2010-ben saját márkáját is megalapította. „Habár tizenhat éves korom óta dolgozom, az önállóság mindig is motivált, mégsem mondhatom azt, hogy a vállalkozóvá válás foglalkoztatott volna, mikor a divatszakmában megtaláltam a helyem – kezdi történetét. – Csak azt tudtam, hogy ezt szeretném csinálni: ruhákat tervezni és ezzel másokat is inspirálni, egyben maradandót alkotni.” Kezdetben az egyetemi munkái mellett szerette volna a portfólióját bővíteni, kipróbálni magát valós piaci környezetben, így vágott neki a tervezői pályának.

A visszajelzések pedig nem csak az egyetemi környezetből, de az iparági szereplőktől is rendkívül elismerőek voltak – első sikerei között tartja számon azt, amikor a DFO International (a nemzetközi divatmárkák menedzsmentjével és fejlesztésével foglalkozó ügynökség) kiválasztotta 2012-ben négy további magyar tervezővel együtt arra, hogy segítik a kollekciója disztribúcióját Kínában. „Először talán ekkor fogalmazódott meg bennem az, hogy a tervezői munkámra saját üzleti vállalkozásként tekinthetek. Mikor aztán egy másik csatornán keresztül az első tényleg komoly és nagy darabszámra vonatkozó rendelésem is beérkezett, méghozzá Svájcból, akkor már tudtam, hogy ténylegesen komolyan kell vennem.”

A nemzetközi piacon

Ezt követően beindult a nemzetközi értékesítés – a Tomcsányi márka képviselete jelen volt Kínában, Japánban, Svájcban, de kiállítottak párizsi vásárokon is, ahol több viszonteladóval is jó kapcsolata alakult ki. Az indulás után két évvel Dóri már megnyitotta első budapesti üzletét, úgynevezett concept store-ját a Garden Studiót, 2014-ben pedig már önálló bemutatója volt a Berlin Fashion Weeken. „Egy magyar divattervezőnek a berlini show tényleg álomszerű lehetőség volt, nemzetközileg addig is voltak közös bemutatóink, de a saját borzasztóan ritka ezeken a kaliberű rendezvényeken. Természetesen ez hatással volt a külföldi eladásainkra is.”

A felívelő tendenciát a 2015-ös párizsi merénylet törte meg váratlanul, melynek globális hatása volt a divatiparra. „A lövöldözést követő hetekben rendezték Párizsban azt a vásárt, ahol a legtöbb üzletet kötöttük a korábbi években. A terrorcselekmény után csak ott szembesültünk azzal, hogy több száz európai és tengerentúli divattervezővel egy tulajdonéppen üres csarnokban ülünk… A buyerek nem jöttek el.”

Ezzel párhuzamosan a piac növekedni kezdett, számos új márka jelent meg – Tomcsányi Dóri arról számolt be, hogy ez az Instagram berobbanásának és a közösségi média marketingeszközeinek volt köszönhető. Ennek nyomán a nagykereskedelmi értékesítés egyre költségesebb lett, így a Tomcsányi márka is az online eladások felé fordult. Egy brit e-commerce platformon kezdték el a weben árulni az aktuális kollekció darabjait, az elmúlt négy évben az online értékesítésre való átállás és a nagykereskedelmi értékesítés folyamatos elhagyása jelenti a fő fókuszt.

Hordjunk maszkot!

A Tomcsányi márka kollekcióit végig böngészve a laikusok számára is feltűnő lehet a sok izgalmas, egyedi tervezésű print, ami különleges védjegye a márkának, itthon egyedülálló módon alkalmazza ezt a technikát. Emellett kiemelkedő értéke az is, hogy magas minőségű, természetes anyagokat használ, a tervező számára ugyanis fontos szempont a fenntarthatóság. A ruhákat kényelmes, ugyanakkor roppant nőies szabásvonalak jellemzik. Nem törekszik trendkövetésre, elvonatkoztat a nemzetközileg még most is dívó skandináv minimalizmustól, inspirációul a posztszocialista motívumokat, a kelet-európai emberek kollektív emlékeit használja.

A márka saját kis varrodát működtet, a járvány hatásainak nyomán átalakult az üzleti modelljük: a nagykereskedelmi eladásaikat teljesen lenullázták, csak B2C modellben folytatják az eladásokat. Így koncentrálni tudnak az egyedi méretekre vagy különleges kérésekre is. „A 2020-as tavaszi–nyári kollekció nagy sikert aratott, mikor 2019 őszén bemutattuk. Nagyszerű visszajelzéseket kaptunk, folyamatosan érkeztek be már a tél során az előrendelések. Úgy láttuk, hogy üzletileg is egy ütős szezonunk következik. De amikor indult volna tavasz elején az értékesítés, akkor azzal szembesültünk, hogy a célpiacunk vásárlóereje is visszaesett a járvány első európai hullámának hatására, az első lezárások következtében 90 százalékkal esett vissza az eladások száma. Az egyetlen szerencsénk az volt, hogy.....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K magazin decemberi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

Hirdetés átugrása →