Tovább fogynak a cégek

Nagymértékű esést mutatott 2018 során a cégmegszűnések, a felszámolások, a csődök és a végelszámolások száma az előző évhez képest. Ugyan kis mértékben nőtt a cégalapítási kedv is, de mindez nem volt elég ahhoz, hogy megforduljon a magyarországi cégek számának folyamatos, évek óta tartó csökkenése. A pozitív fejleményeket ugyanis kioltotta, hogy drasztikusan nőtt a kényszertörlések száma - derült ki a a Bisnode legfrissebb adataiból.

Több mint 3 százalékkal több céget alapítottak, és közel 10 százalékkal kevesebb céget szüntettek meg 2018 során, mint előző évben, ezek ellenére a cégek száma tovább csökkent Magyarországon - olvasható ki a Bisnode cégcsoport 2018 év végi adataiból.

 

Összességében 1,67 százalékkal kevesebb cég működött 2018 év végén, mint egy éve: szám szerint 499 389, ami 8480-nal kevesebb, mint 2017 decemberében.

 

Kedvező fejlemény, hogy mind a felszámolások (-13,94%), mind a csődök (-16,67%), mind a végelszámolások (-17,91%) száma két számjegyű százalékértékekkel csökkent, csakhogy eközben a kényszertörléseké közel harmadával (31,98%) nőtt. Utóbbi magas értéke már az év során is feltűnő volt, a korábbi évek kedvező trendje fordult erősen a visszájára.

 

A 2018 során indult 25 171 ilyen eljárás már meghaladja a 2015-ös értékeket.

 

Az iparágakat tekintve három kivételével mindegyikben csökkent a működő cégek száma. A legnagyobb mértékben 4,57 százalékkal a papíripari cégek száma esett: 3811-ről 3637-re. Számszakilag a legnagyobb változás a kiskereskedelmi (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazatban következett be, itt 1752-vel kevesebb cég működött az egy évvel korábbiakhoz képest, ami 3,26 százalékos csökkenést jelentett.

 

A kommunális tevékenység (villamosenergia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás, víz, szennyvíz, hulladék), az építőipar, valamint a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás iparágakban aktív cégek száma mutatott csak pozitív változást az elmúlt egy évben.

 

Az építőipar konjunktúráját ezen kívül az is jól jelzi, hogy a legtöbb új céget ebben az iparágban alapították 2018 során – az 5005 új alapítás csaknem ezerrel haladja meg a 2017-es értéket (4007) -, és több mint 48 ezer cégével a működő cégek számát tekintve is dobogós volt az elmúlt évben.

 

Csődeljárásból összességében kevesebb mint három tucat indult, a legtöbb az ingatlanügyletek területén, ahol 6 cég jutott csődbe. A legtöbb céget, 4517-et, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatban szüntették meg, és itt indult a legtöbb, 1851 végelszámolás is.

 

A legtöbb felszámolás az építőipari cégeket, a legtöbb kényszertörlés pedig a kiskereskedelmet (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) érintette, előbbi ágazatban 851, utóbbiban 3088 eljárás indult. Mivel a kényszertörlések száma jelentős mértékben nőtt az előző évhez képest, érdekes lehet, mely iparágak a legérintettebbek ebben, ezt az alábbi infografikán elemezzük részletesebben.

 

Földrajzi szempontból elemezve az adatokat a főváros és Pest megye továbbra is jelentősen, egy-két nagyságrenddel magasabb értékeket is mutatva emelkedik ki a többi közül, ezért érdemes a megyék eredményeit külön is értékelni.

 

Így az új cégek számát tekintve a legjobban teljesítő megye Borsod-Abaúj-Zemplén volt, 815 új alapítással, a sereghajtó pedig Tolna megye lett 288-cal az elmúlt évben. A megyék közül a legtöbb cég egyébként Győr-Moson-Sopron megyében működött (18 752), a legkevesebb pedig Nógrádban (4281). A megszűnt cégeket és a felszámolások számát tekintve Bács-Kiskun (1365, illetve 308), a végelszámolásokat tekintve Komárom-Esztergom (321), a kényszertörléseket tekintve pedig magasan Borsod-Abaúj-Zemplén (1134) emelkedik ki a többi megye közül. Borsod-Abaúj-Zemplén Somogy és Nógrád megyével együtt más szempontból is kiemelkedik: sehol máshol nem ugrott meg ilyen jelentősen a kényszertörlések száma: előbbi kettőben több mint kétszeres (123,67, illetve 117,12%) utóbbiban több mint háromszoros (228,07 %) volt az emelkedés. A csökkenés a legnagyobb mértékben Baranya megyében volt, ahol az előző évekhez képest 58,57 százalékkal esett vissza a kényszertörlések száma.

 

A megyék (most már a fővárost és Pest megyét is beleértve) nagy része nem tér az országos trendtől, ha a működő cégek számának alakulását tekintjük: a többségükben csökkent a cégek száma, az előző évhez képest. A legrosszabb eredményt jóval az országos átlag feletti, 2,83 százalékos csökkenéssel Komárom-Esztergom megye mutatta. Három megye ugyanakkor szembe ment a negatív trenddel: Győr-Moson-Sopronban, Veszprémben és Hevesben, ha csak pár tizedszázalékkal is, de nőtt a működő cégek száma az előző évhez képest.

 

A cégalapítási kedv Nógrád megyében nőtt a leginkább az előző évhez képest, itt 28,28 százalékkal több (198 helyett 254) új céget hoztak létre 2018 során, míg a lelkesedésüket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozók vesztették el leginkább: itt 10,75 százalékkal kevesebb (912 helyett 814) új céget alapítottak, mint egy évvel korábban.

 

Hirdetés átugrása →