Tovább nőtt az idegenforgalom

Májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégeké 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az összesen 2,42 millió vendégéjszaka 5,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 10,1 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldiek 11,9, a belföldi vendégek 8,2 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly január-májusban – írja az MTI.

 

A naptárhatástól megtisztított, vendégéjszakában mért külföldi vendégforgalom 7,6 százalékkal, a belföldi vendégforgalom 5,5 százalékkal nőtt májusban. A szállodák szobakihasználtsága 4,0 százalékponttal, 60,5 százalékra nőtt.

 

Májusban a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 17 százalékkal 41,5 milliárd forintra emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 18 százalékkal 25 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 16 százalékkal 8 milliárd forintra, az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal 8 milliárd forintra emelkedett.

 

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,9 százalékkal többet, közel 2 milliárd forintot költöttek az azt elfogadó 2107 kereskedelmi szálláshelyen.

 

A vendégéjszakában mért forgalom hattizede Budapesten jelentkezett, ahol 8,3 százalékos volt a növekedés. A turisztikai régiók közül a legnagyobb mértékű, 25 százalékos bővülés Dél-Alföldet jellemezte.

 

A belföldi vendégek száma 6,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 4,5 százalékkal bővült, és megközelítette az 1,1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. A turisztikai régiók többségében stagnált vagy kismértékben emelkedett a vendégéjszakák száma, a szálláshelyek Budapest-Közép-Dunavidéken (+13 százalék), illetve Dél-Alföldön (+8,7 százalék) mértek jelentősebb növekedést.

 

Január-májusban a szálláshelyek 10,1 százalékkal több, összesen 9,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. A szállodák szobakihasználtsága 4,4 százalékponttal, 53,2 százalékra emelkedett.

 

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron 15,5 százalékkal több, 153 milliárd forint bruttó árbevételt értek el január-májusban – olvasható az MTI beszámolójában.

 

Hirdetés átugrása →