Új és okos megoldások céges autóhasználatra

A carsharing szolgáltatások világszerte átrendezik a céges flották piacát, de a magyarországi nagyvállalatok zöménél még presztízs az egyedi céges autó. Vannak azonban olyan hazai cégek, ahol a napi mobilitási igények kielégítésében a dedikált céges autó, a taxi, a pool-car mellett szerepet kap már a carsharing is.

A nemzetközi trendek jól mutatják, hogy gyökeresen változik  az autózás. Egyre nagyobb teret nyernek az elektromos autók, középtávon eljöhet az önvezető autók kora – és emellett világszerte egyre kevésbé szól az autózás a birtoklásról. A Deloitte autógyártói felmérése szerint az Y generáció 35 százaléka már most megkérdőjelezi, hogy saját gépkocsira lenne szüksége, egyszerűen csak megoldottnak akarja tudni a városon belüli autós közlekedését. Szintén a Deloitte felmérése mutatja, hogy egy jármű teljes működési költségéből csak 20 százalékot tesz ki az üzemanyag, a többit a fenntartási szolgáltatások viszik el. Ezért nemcsak a magánemberek, hanem a vállalatok számára is egyre rugalmatlanabb megoldás a fix méretű, tulajdonszerűen működő járműpark. Emellett a vállalatok kezdik felismerni azt is, hogy a munkahelyi mobilitáshoz és munkavégzéshez szükséges eszközök felhasználhatók munkaadói márkájuk erősítésére. A céges autóflotta nemcsak szűk rétegnek járó kiváltság lehet, hanem a juttatási csomag részeként a tudatos városi közlekedés része, e-autók esetében pedig a zöld gondolkodás egyik eleme. Mindez egyre fontosabb Magyarországon is, hiszen nemcsak új munkavállalót találni nehéz, hanem a meglevőt megtartani is.

A budapesti GreenGo autómegosztó szolgáltatás elektromos flottáját ma már több nagyvállalat is igénybe veszi. Abban a döntésben, hogy mely cég hogyan oldja meg munkavállalóinak a napi mobilitási igényeit, a költség a legfontosabb szempont. A cégek egyre jobban megnézik, mennyit fordíthatnak erre a célra, és összevetik a mobilitást szolgáló különböző autós megoldások (állandó cégautó, taxi, carsharing) teljes költségét. Michaletzky Bálint, a GreenGo ügyvezető igazgatója arra számít, hogy a megtérülés számítása egyre kifinomultabb lesz, hála a nemzetközi trendeknek és az adatalapú rendszerekhez való hozzáférésnek: egyre inkább az egy alkalmazottra jutó összes mobilitási költséget tartalmazza. És főleg díjazza, ha a tényleges flottahasználatban nem jelentkező időszakokat a cég megtakarításként könyvelheti el.

Presztízs a cégautó

A hazai e-carsharing szolgáltatások széles körű terjedése még várat magára a vállalati területen – részben a felső és középvezetők igényei, részben pedig a nagyvállalati autós kultúra miatt. Decsy Diána, a Randstad branch managere (sales-marketing-HR terület) kiemeli, hogy megbízóik nagy része multinacionális cég, ahol a felsővezetők körében 90-95 százalékban jelen van juttatásként a saját céges autó, de minimum egy céges garázshely is – sőt, a jelöltek nagy részének a jármű típusa is presztízskérdés.

Attól függően, hogy milyen szektorban működik az adott nagyvállalat, változóan széles az a réteg, amely állandó városi (vagy városon kívüli) mozgásban van a munkaköre miatt, és emiatt garantálják számára a céges autóhoz a hozzáférést, ami viszont állandó flottajelenlétet kell hogy jelentsen. A hazai „Big Four” a saját nemzetközi policyját követve dönthet úgy, hogy nem autós flottára költ, inkább a váro-
son belüli mozgásra, de jellemzően ők is a taxikártya mellett teszik le a voksukat.

Differenciált

megoldások

Úttörők persze mindig vannak, a GreenGónál folyamatosan növekszik mind a kkv-, mind pedig a nagyvállalati partnerek száma. Van egy széleskörű munkavállalói réteg, amelynek a munkaköre megkövetelné..

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin júniusi számában jelenik meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

 

Hirdetés átugrása →