Új esély negyvenöt fölött

Komoly fejtörést jelent a multi környezetből kikerülő idősebb közép- és felsővezetőknek a „hogyan tovább” kérdése, ebben nyújt segítséget a 45+ vállalkozói program. Összehozza a szenior szakembereket, akik vállalkozásokat indíthatnak.

 

Az a jó vállalkozás, amelyik létező problémára ad megoldást. Még jobb, ha olyan témára épít, amely az évek múlásával egyre nagyobb kihívás lesz a hazai, valamint az Európa más országaiban élő lakosság számára. Ilyen a Nagy Barbara és Szenes Gábor által életre hívott „45+ Vállalkozói program” is.

Szakemberek évek óta kongatják a vészharangot: a magyar társadalom rohamléptékben öregszik. Tíz év múlva a 45 év felettiek aránya a teljes lakosságot tekintve meghaladja majd az 50 százalékot. Viszonyításképpen érdemes megjegyezni, hogy száz évvel ezelőtt a hazai népességnek csupán egyötödét tette ki ez a korosztály. Az egészségi állapot általános javulása hosszabb életkort eredményez, és lehetővé teszi az aktív öregkort. A nyugdíjrendszer hibái, valamint a megszokott életvitel fenntartásának igénye pedig rákényszerítik az embereket arra, hogy minél később kerüljenek ki a munka világából. Mindezek együttes eredménye, hogy a 45 év felettiek még évtizedeken át szeretnének dolgozni.

Sok szakmára jellemző az ifjúságfétis, vagyis az a vélekedés, miszerint a jó szakember 35 év alatti. A nemzetközi nagyvállalatok egyre szorosabbra húzzák a nadrágszíjat, ez gyakran jelenti az ötvenes korosztályhoz tartozó közép- és felsővezetők leépítését. Az így utcára, illetve nyugdíjba küldött szakemberek helyzete rendkívül bonyolult, hiszen szakmailag magas szintet képviselnek, több évtizedes, jól kamatoztatható tapasztalatokkal rendelkeznek, ugyanakkor drágák is. A legtöbben kizárólag életkoruk miatt nem találnak új állást. Ez a probléma Magyarországon akár több tízezer embert is érinthet.

A munkájukat elvesztő közép- és felsővezetők fejvadászok, coach-ok segítségével igyekeznek visszajutni a munkaerőpiacra. A gyakran évekig tartó küzdelem során érzékelik, hogy kapcsolati hálójuk lassan megkopik. Látják, hogy a kortársaik is ugyanebben a cipőben járnak, de nem tudják kibeszélni problémáikat, egyedül néznek szembe a nehézségekkel, és általában önmagukat okolják.

„A nyugdíjba menetel vagy a kikerülés a multinacionális világból egyben új lehetőségeket is rejt magában – mutatott rá Szenes Gábor, a 45+ Vállalkozói program alapító partnere. – Ilyen a saját kisvállalkozás indítása is, programunk ebben nyújt segítséget.” Az ötvenes korosztály rendelkezik generációs tőkével, bizonyos dolgokat jobban tud, mint a fiatalok, például racionálisabban dönt, és jobbak a verbális képességei. „Technológiai öregeknek” is nevezik e generáció tagjait, hiszen ők az elsők, akik az internet és az informatika használatával aktívan meggátolhatják kiszorulásukat a munka világából. Az ötvenes korosztály tagjai még legalább húsz évig dolgoznának, ehhez kell valamilyen keretet találniuk.

Hasonló problémával szembesülnek azok a közép- és felső vezetők, akik jelenleg is aktívan dolgoznak, de a 45 év felettiek munkaerőpiacról való általános kiszorulása miatt nem érzik biztonságban magukat pozíciójukban, tervezik a jövőjüket, lehetőséget keresnek egy új élet megteremtésére.

„A napokban indult program keretében olyan környezetet biztosítunk ügyfeleink számára, amelyben fel tudják mérni, hogy milyen tudással, képességekkel rendelkeznek. Személyes beszélgetések alapján hatfős csoportokat állítunk össze a jelentkezőkből úgy, hogy kompetenciáik kiegészítsék egymást, majd együtt gondolkodhatnak vállalkozási ötleteken. Közös workshopokon kiválasztanak néhány ötletet, amelyekről leírást készítenek. Ezeket meg is valósíthatják: éppen a közeljövőben indulhat el egy olyan vállalkozás, amelyet a programunk tesztelése során összeállított egyik csoport hozott létre” – mondta el Szenes Gábor.

A Pressonline Kft. keretében működő kisvállalkozás-fejlesztő programban rávilágítanak arra is, hogy miben tér el a saját, kisebb cég indítása attól, amit ügyfeleik a nagyvállalati közegben megszoktak. „Egyik legfontosabb célunk, hogy a hozzánk fordulók megtapasztalják: nincsenek egyedül, együtt megoldhatják a helyzetet. Ugyanakkor nem arról van szó, hogy kizárólag ma divatos startupokat hozzanak létre, hanem működő kisvállalkozásokat, amelyek biztos megélhetést jelentenek. Céljaink közt szerepel a program kiterjesztése a közép- és felső vezetők szintjéről: pályázati pénzekkel olyanokhoz is eljuthatna, akiknek nincs elegendő megtakarításuk a részvételi díj megfizetéséhez” – árulta el Szenes Gábor.

A 45+ vállalkozói program szervezői

  • Nagy Barbara fejvadászként és HR-szakemberként szerzett tapasztalataival segíti a program résztvevőit.
  • Szenes Gábor évek óta készít kisvállalkozás-fejlesztéssel kapcsolatos tartalomprogramot, kiadványai több tízezer hazai vállalkozáshoz jutottak el.
  • Vahl Tamás a multik világában szerzett több évtizedes tudását felhasználva járul hozzá a szenior szakemberek új vállalkozói karrierjének kiépüléséhez.

 

45 éven felüliek aránya (a teljes magyar lakosságon belül)

Év       Összlakosság  45 fölött          Arány (százalék)

1900    6853896          1407033          20,53

1995    10245677        3876306          37,83

2015    9855571          4437878          45,03

2025    9412663          4706578          50

Forrás: KSH

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →