Új név a BÉT-en

A cégbírósági és egyéb hivatalos eljárások alapján február 1-től lehet új cégnéven, azaz AutoWallisként kereskedni a korábbi nevén Altera részvényeivel. A változással együtt a részvények névértéke is megváltozik.

Utolsó fázisához érkezik a korábbi nevén Altera Nyrt. átalakulása, miután a társaság december 17-én elhatározott névváltása és részvényfelaprózása a cégbírósági és egyéb hivatalos eljárásokat követően megtörténik a Budapesti Értéktőzsdén is. A tőzsde autós cégének részvényei így február első napjától AutoWallis Nyrt. néven lesznek elérhetőek a befektetők számára, egyúttal a részvények tőzsdei kereskedésben használt ticker kódja AUTOWALLIS-ra módosul. Fontos változás az is, hogy ugyanezen a napon már az új, 12,5 forintos névértékű részvényekkel lehet majd a tőzsdén kereskedni. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 100 forint névértékű papírok helyett a tulajdonosok minden egyes részvényükért nyolc új névértékű részvényt kapnak. A részvények névértékének és darabszámának módosítása a társaság alaptőkéjének összegét és a részvényekhez kapcsolódó egyéb jogokat nem érinti, az össznévérték változatlan marad.

 

Következő lépésként, február 7-től lehet majd kereskedni az AutoWallis tavaly elhatározott, 15,8 milliárd forint összegű tőkeemelésből származó új részvényeivel, melyeket azzal összefüggésben bocsátott ki a társaság, hogy a Wallis Csoport az AutoWallis-ba apportálta négytagú gépjármű-kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó cégcsoportját.

 

Székely Gábor, az AutoWallis Nyrt. befektetési igazgatója elmondta, hogy a fenti lépések eredményeként a BÉT hetedik legnagyobb árbevételű vállalatának tőzsdei átalakulása a végéhez ér. A tőzsdei paletta egy új nagyvállalattal gazdagodik, és a magyar gazdaság egyik húzóágazata, az autóipar is megjelenik a parketten, miután a BÉT Standard kategóriájában jegyzett társaság tulajdonába került a Wallis négytagú gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó cégcsoportja. A Csoport tagjai a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző, melyek együttes, nem konszolidált magyar számviteli törvény szerinti árbevétele 2017-ben meghaladta a 66 milliárd forintot. A tagvállalatok Magyarországon és a közép-, valamint délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel foglalkoznak. A Csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong és a Sixt rent-a-car.

 

A névváltással és a részvények névértékének változásával kapcsolatos folyamat technikai lebonyolítása a KELER és a BÉT által közösen elfogadott menetrend alapján történik, az átalakítás folyamata automatikus, a részvényeseknek ezzel összefüggésben nincsen tennivalója.

 

Az AutoWallis Nyrt. – korábbi nevén Altera – Igazgatóságának tavaly április 26-i döntése alapján a társaság alaptőkéjének 3.038.923.500 forintos, azaz 344.344.000 forintról 3.383.267.500 forintra történő megemeléséről döntött. A tranzakció keretében az AutoWallis tulajdonába került a Wallis Csoport négy gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó és autós szolgáltatásokat nyújtó vállalata. A tőkeemelésből származó új részvények Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetése technikai jellegű, de tekintettel arra, hogy kibocsátási értékük meghaladja az 5 millió euró összeget – függetlenül attól, hogy nyilvános tőkebevonásra, illetve a törzsrészvények nyilvános értékesítésre való felajánlására nem került sor – a jogszabály alapján az AutoWallisnak tájékoztatót kellett készítenie, melyet a jóváhagyást követően a társaság közzétett. A tájékoztatóból kiderül, hogy az AutoWallisba apportált négy vállalat IFRS szerinti konszolidált 2017-es árbevétele 64,4 milliárd, működési eredménye 1,9 milliárd, teljes átfogó eredménye pedig 1,95 milliárd forint volt. A közzétett számok alapján az AutoWallis Nyrt. 2017-es EBITDA-ja 2,5 milliárd forint.

 

A Wallis Csoport egyébként nemrég vásárolta meg a JóAutók.hu és az Auto-Licit.hu oldalakat. A két portál jelentős növekedést mutatott fel tavaly, amit az új tulajdonos megfelelő tőkével és szakmai tudással támogat a még dinamikusabb bővülés érdekében. A Wallis későbbi célja, hogy autóipari befektetéseit a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett AutoWallis Nyrt-ben összpontosítsa.

Hirdetés átugrása →