Januárban újabb ingatlanpiaci bumm indulhat

A kormány által meghirdetett új otthonteremtési kedvezmények a ma már meglévőket kiegészítve várhatóan jelentős kereslet- és áremelkedést eredményeznek majd jövőre az ingatlanpiacon. Emiatt a családosok kivárnak, jelenleg inkább csak érdeklődnek a lehetőségek iránt, és csak januárban fognak lépni.

Január elsejével kiterjeszti az otthonteremtési kedvezmények lehetőségét a kormány, maximum három millió forintig átvállalják az otthonfelújítási költségek felét és az 5 százalékos lakásáfa is visszatéríthetővé válik a családosok számára az új építésű otthonoknál. Emellett azok a családok, akik CSOK-ot igényelnek, a lakásvásárlás illetékmentességében részesülnek, így nem kell megfizetniük a 2-4 százalékos illetéket. 

A most bejelentett újítások azonnali hatást gyakoroltak az ingatlanpiacra, a legtöbb család ugyanis taktikusan kivárja 2021-et. Szabó Anita független pénzügyi tanácsadó arról beszélt, hogy ügyfelei most is nézelődnek, de mivel minél nagyobb kedvezményeket szeretnének érvényesíteni, a legtöbben januárig elhalasztották a lakás- illetve házvásárlást. Ez várhatóan azt eredményezi, hogy a kereslet és az árak is emelkedni fognak.

Könnyebben átmennek a hitelek

Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt sokan átértékelték a lakás fogalmát, és inkább családi házakba költöznek olyan településeken, ahol a falusi csokot is igénybe lehet venni.

„Ezekben a falvakban valamennyivel olcsóbbak is az ingatlanok, ráadásul a falusi csok besorolás alatt felújításhoz is lehet támogatást igényelni, amit például Budapesten nem lehet. Ez a kormányzati program rengeteg fiatalnak nyújt lehetőséget, hogy elinduljon az életben, ráadásul könnyebben vállalkoznak két vagy akár három gyermek nevelésére is, a pénzügyi segítségnek köszönhetően” – értékelt a szakember.

„Megfigyelhető az a tendencia is, hogy a bankoknál jelenleg jóval könnyebben átmegy egy hitel, mint mondjuk év elején. Az intézményeknek is teljesíteniük kell a kvótákat, ezért jóval engedékenyebbek. Olyan hiteligényléseket is gyorsabban elfogadnak, amelyekért fél éve még izgulni kellett volna” – értékelt.
Megjegyezte azt is, hogy most a babaváró hitelért a legnagyobb az érdeklődés. Sokan indítják el a folyamatot, hogy jövő év elején legyen megfelelő önerőjük egy ház lefoglalásához, amit aztán az új kedvezményekkel kiegészíthetnek majd.
 

Hirdetés átugrása →