Újabb lépés a vállalkozások felé

A közelmúltban az OTP Bank 163 fiókjában nyitott egyedi arculatú MFB pontokat. Így a különféle európai uniós forrásból finanszírozott termékeket országosan már 642 helyen lehet igényelni. Az MFB és a kereskedelmi bankok célja közös: a minél gyorsabb forráskihelyezés, minél szélesebb vállalkozói kör számára – mondta a K&K kérdésre Aladics Sándor, az OTP Bank Vállalati Igazgatóságának ügyvezető helyettese.

Miért hozták létre az OTP Bankon belül az MFB pontokat, és milyen keretösszeg áll még rendelkezésre?

 

Az OTP Bank, közbeszerzési eljárás eredményeként, összesen 163

fiókjában alakított ki MFB pontokat. A cél azoknak a digitalizációs, infokommunikációs, K+F+I és energetikai projekteknek a támogatása, amelyek hozzájárulnak a vállalkozások versenyképesebbé tételéhez. A kedvezményezettek így a korábbiaknál több helyen és gyorsabban igényelhetik az uniós forrásból finanszírozott hiteleket.

A lehetőséggel az egészen kis, sőt mikrovállalkozásoktól kezdve a középvállalkozásokig mindenki élhet, ennek megfelelően, hitelprogramonként eltérően, 1 millió és 3000 millió forint közötti összeg igényelhető. Az önálló hitelprogramok keretében kamat, kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj és szerződésmódosítási díj nélkül juthatnak a vállalkozások forráshoz. A támogatással kombinált hitelprogramok pedig vissza nem térítendő támogatást és kedvező kamatozású, visszatérítendő hitelt nyújtanak. Jelenleg, a nyitott pályázatokat számolva, még több mint 200 milliárd forint áll rendelkezésre a vállalkozások hosszú távú beruházásainak támogatására.

 

Tapasztalataik alapján mennyire felkészültek az érdeklődők, és mely területeken igénylik leginkább a szakmai tanácsadást?

 

Bár az utóbbi években az ügyfeleink felkészültsége nagyságrendileg javult, továbbra is nagy az igény a pályázatokhoz kapcsolódó szakmai tanácsadás iránt. Többek között a jogszabályok megismertetésével és a különféle pályázati követelmények tisztázásával kapcsolatban. Az OTP Bank ezen a téren is teljes körű kiszolgálásra törekszik, hogy ügyfeleink biztonságos és kiszámítható módon valósíthassák meg beruházási céljaikat.

 

Milyen fejlesztésekre, beruházásokra lehet igényelni a támogatást, és mely egyéb feltételek vannak?

 

Jelenleg több különböző, nagyobb keretösszegű pályázat is nyitva áll. Ezek közül kiemelném a 33 milliárd forintos keretösszegű kutatás-fejlesztés hitelt, a 19 milliárd forint összegű informatikai és a 26 milliárdos foglalkoztatási célú pályázatot. De szintén jelentős, mintegy 19 milliárdnyi forrás szolgál az élelmiszeripari beruházások céljára is.

 

Milyen átfutási ideje van egy-egy tipikus ügyletnek?

 

Természetesen, ha pályázati rész nélkül, csak hitelt akar valaki igényelni, annak az átfutási ideje rövidebb. Az esetleges hiánypótlást követően a 300 millió forint alatti ügyleteknél gyors döntés várható. A szerződéskötésre, illetve a jellemzően szükséges jelzálogfedezettel kapcsolatos szerződésre 30 napon belül sor kerül. Ha kombinált termékről beszélünk, akkor a pályázat állami elbírálásának időigénye miatt ez jellemzően hosszabb. Átlagosan 1,5 és 3 hónap közötti idő után kerülhet sor a szerződéskötésre.

 

Melyek azok a jellemző akadályok, melyek megnehezítik, hogy egy cég sikerrel pályázzon?

 

Az egyik tipikus eset, amikor tiltó paragrafusba ütközünk. Elképzelhető, hogy olyan pályázaton akar indulni a cég, melyből a központi régió ki van zárva, neki azonban itt van a székhelye. A másik jellemző eset, amikor olyan tevékenységre akarja felhasználni a pénzt, mely nem szerepel a pályázat kiírásában. Sokan ma is azt gondolják bármire felhasználható a pályázati összeg, holott erre minden pályázatnál szigorú előírások vannak. A saját erő hiánya ma már jellemzően nem jelent egyébként problémát, hiszen ezt egy megalapozott pályázat esetében az OTP biztosítja. Emellett ritkábban előfordul, hogy jelzálogfedezet, illetve valamely műszaki specifikáció teljesítése akasztja meg a folyamatot.

 

Az indulás óta hány támogatási kérelmet fogadtak be?

 

A felfutó érdeklődést jól mutatja, hogy októberben már havi 400-500 céget regisztráltunk a hálózatban. További segítséget jelenthet, hogy – várhatóan ez év végétől – már a pályázatokhoz kapcsolódó előleg lehívására is mód van. Úgy számolunk, hogy az év végéig konzorciumi szinten elérjük a 25 milliárd forintnyi befogadott kérelmet. Az átfutási idő miatt ez azt jelenti, hogy 2018 elejétől indulhat meg az intenzív folyósítás. Az érdeklődő vállalkozások egyébként országszerte már 163 OTP MFB Ponton érhetik el az európai uniós forrásból származó nulla százalékos kamatozású, valamint a vissza nem térítendő támogatással kombinált hiteleket.

 

Hirdetés átugrása →