A magyarok kedvenc autói 2020-ban – mutatjuk, ki taszíthatja le a trónról a Suzukit

A koronavírus-járvány persze a magyar újautó eladásoknak is betette a kaput, de a 19 százalékos csökkenés európai összehasonlításban nem is mondható rossznak. A márkák elég felemásan szerepeltek, volt olyan, ahol az eladás a felére esett, de olyan is, amelyből tavaly rekordmennyiséget tudtak eladni.

Nagyjából 15-20 százalék közötti növekedés. Ezt szokhattuk meg az utóbbi években, hiszen 2016 óta minden évben ennyit nőtt az új személyautó eladás Magyarországon. A változás 2020-ban is hasonló mértékű volt, 19 százalék, csak most mindez csökkenést jelent. A koronavírus és az annak megfékezése érdekében hozott szigorú korlátozó intézkedések Magyarországon is megtették a magukét, de a hazai visszaesés mértéke jóval alatta maradt az Európai Unió átlagának. Ebben a legnagyobb szerepet az játszotta, hogy több Európai Uniós ország gyakorlatával ellentétben a virológiai előírások betartása mellett a szervizek teljes, a szalonok rövidített munkaidőben nyitva maradhattak az első hullámban és teljes munkaidőben a második hullám alatt. Folytatódott a nagycsaládosoknak nyújtott autóvásárlási akció, az eredetileg meghirdetett feltételekkel, és lényeges volt továbbá az is, hogy majd 6 milliárd forintos állami támogatást hirdettek meg a nulla emissziójú autók beszerzésére és fennmaradtak a vásárlás és az üzemeltetés kedvező feltételei is.

A teljes 128 ezres eladásból a legnagyobb szeletet ismét a Suzuki szakította ki, de eladásai az egy évvel korábbihoz képest meredeken estek. Míg 2019-ben majd 26, addig tavaly csak 15 ezer autót adtak el. A második és a számok dinamikáját nézve lassan esélyes trónkövetelő a Toyota, mely még a gyenge piacon is tudta növelni eladásait, közel 13 ezerig. A bronzérmes a Ford 12 ezret közelítő eladással, és a 10 ezer feletti kategóriában szerepel még a Dacia és a Skoda.

A tisztán elektromos és a plug-in hibrid autóknál a tavalyi bázisnál jobb adatokat látunk, azonban ezen autók piaci részaránya 2,5% alatt maradt. Teljesen elektromos autóból kicsivel több, mint 3 ezer fogyott, ez 66 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A plug-in hibrid még jobban meglódult a 3 ezres értékesített mennyiség 166 százalékkal több, mint 2019-ben

Hirdetés átugrása →