2021 slágerautói - ezeket vettük mi magyarok

A várakozások nem jöttek be, 2021-ben ismét csökkentek az autó eladások Magyarországon, igaz csak 5 százalékkal. A márkák versenyét továbbra is toronymagasan a Suzuki vezeti, rajta kívül növekvő eladásokat csak a KIA és a prémium kategória négy emblematikus szereplője tudott felmutatni.

Mint hatodik év mindig, idén is a Suzuki volt a legkapósabb márka a magyar piacon, 17 650 regisztrált személygépkocsival 14,5 százalékos részesedést ért el. A lista második helyén csakúgy, mint egy évvel korábban a Toyota állt 12 077 eladott új személyautóval és közel 10 százalékos piaci részesedéssel, őket követte a Ford, a Kia és a Skoda. Érdekesség, hogy közülük növekvő eladásokat csak a Suzuki és a Kia tudott felmutatni. Ez persze nem is csoda, annak hiszen 2021 összességében további zsugorodást hozott, tavaly mintegy 5. míg 2020-ban, majd 19 százalékot zuhant a piac. Ebben a forint gyengülése és a listaárak kétszámjegyű emelkedése egyaránt meghatározó szerepet játszott. De ezen túlmenően, a globális chiphiány, valamint más, fontos alkatrészek szállítási késedelme is magyarázza a piaci visszaesést. Összességében tavaly 122 ezer személygépkocsit regisztráltak, ami messze elmarad az eddigi 2019-es csúcsévtől, amikor 158 ezer autó talált gazdára.

A TOP10 legjobban teljesítő márka közé egyedüli prémiumautó-gyártóként a Mercedes-Benz is bekerült 5 680 darabos értékesítésével, amely a teljes piac közel 4,7 százalékát adta tavaly.  Ráadásul a Mercedes eladásai szintén nőttek, hasonlóan a prémium kategória másik három szereplőjéhez, a BMW-hez az Audi-hoz és a Volvóhoz.

Hirdetés átugrása →