Már Óbudán is 1 millió forint felett az új lakások négyzetméterára

Az óbudai lakosokra mindig is jellemző volt a lokálpatriotizmus. Aki költözésre adja a fejét, a legtöbb esetben szeretne a kerületben maradni, az újonnan beköltözőknek viszont szűkül így a lehetősége. Ezt bővítheti az újépítésű ingatlanok folyamatosan növekvő aránya – tavaly szeptember-december között például az 5. legtöbb új lakást a 3. kerületben építették Budapesten belül. A kereslethangsúlyos piacnak köszönhetően így nem is csoda, hogy már Óbudán is több mint 1 millió forintot kell fizetni az újonnan épült lakások négyzetméteréért. A Duna House elemezte a városrész legjeit 2021-ből.

Legfrissebb ingatlanpiaci elemzésünk szerint idén februárban Angyalföld, Erzsébetváros és Zugló végzett az érdeklődési ranglista élén, míg Óbuda a 10. helyet foglalta el, ezzel a budai oldal 4. legnépszerűbb kerülete. A vevők 11,6%-a jelölte meg preferenciaként a 3. kerületet, mint új otthona helyszínét” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Az óbudai tranzakciók 60-65%-át a téglalakások tették ki 2021-ben, de panelekre is az adásvételek közel egyharmadában szerződtek le. Míg előbbi ingatlantípusnál az átlagos négyzetméterár 910 ezer forintra, 13,6%-kal emelkedett éves szinten, addig utóbbinál 7%-os növekedést követően, 584 ezer forintot ért egy négyzetméter a Duna House értékesítési adatai alapján. A városrész ingatlanpiaci tranzakcióinak legkisebb részét a házak tették ki, amiket 679 ezer forintos négyzetméteráron lehetett megvásárolni tavaly.

A fejlesztők, beruházók igyekeznek a lehető leginkább kiszolgálni a folyamatosan növekvő keresletet az újépítésű ingatlanok iránt, ám az építőanyagok drágulása és a szakemberhiány nem támogatják az építkezések haladási ütemtervét. A tavalyi év negyedik negyedévében így is például több mint 1.800 újépítésű lakást építettek a városrészben, amiből még közel 500 értékesítés alatt állt. Árak tekintetében, 9,3%-os drágulást követően, Óbuda is bekerült abba a körbe, ahol ma már több mint 1 millió forintot kell fizetni az újonnan épült lakások négyzetméteréért. A potenciális vevők így átlagosan 59 millió forintért vásárolhatnak ingatlant a 3. kerületben. Éves tekintetben vizsgálva, a Duna House adatai szerint az óbudai lakások átlagára 21%-ot emelkedett, köszönhetően a folyamatosan emelkedő újépítésű tranzakciók arányának.

A jelenlegi fejlesztések között sok a zöldterület közelében elhelyezkedő ingaltan, amely jól ötvözi a város nyújtotta közelséget és a természet nyugalmát. Az érdeklődők kifejezetten keresik ezeket az újépítésű lakásokat, amelyeknek saját kertrésze vagy nagy terasza van. Jó példa erre a csillaghegyi Forest Hill lakópark, ahol a 40 négyzetméteres stúdiólakásoktól egészen a 100 négyzetméteres panorámás luxuslakásig tudnak válogatni a vevők, utóbbihoz 157 négyzetméteres terasz is tartozik.

Az ingatlanközvetítő által tavaly eladott legdrágább ingatlan egy 224 négyzetméteres családi ház volt, ami mindössze 33 nap alatt, 230 millió forintért cserébe cserélt tulajdonost. A jelenlegi kínálat is jócskán bővelkedik még több százmilliós luxusházakban.

Az óbudai polgárokra különösen jellemző a lokálpatriotizmus, az itt élők hűségesek lakókörnyezetükhöz, ha költöznek, akkor is inkább a kerületen belüli lehetőségeket preferálják. Az itt ingatlant vásárlók közel negyedének vásárlási motivációja a nagyobb lakásba való költözés volt, de jelentős arányban képviselték magukat a befektetők és az első lakásvásárlók is” – emelte ki Benedikt Károly.

Hirdetés átugrása →