nagyot ugrott az infláció - 9 éve nem volt ilyen magas szinten

Meglepően magas lett az áprilisi infláció, hiszen a fogyasztói árak átlagosan 5,1%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Elsősorban a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8%-kal nőttek.

Ha megnézzük, hogy elsősorban mi oozta a nagy ugrást a mostani adatban, akkor egyértelmű a legnagyobb ludas az üzemanyag ár, hiszen ez 39,2 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Akkor ugyanis hihetetlenül olcsó volt az üzemanyag, a benzin 300 forint alatt, a dízel 320 forint környékén volt, köszönhetően a járvány első hulláma miatti lezárásoknak és a maradj otthon kampánynak. Az üzemanyag súlya egyébként nagy 8 százalék a fogyasztó kosárban, így a megugrást nagyjából fele részben ez az egy termékcsoport magyarázza.

A második termékkör  szeszes italok, dohányáruk , melyek ára átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruké – főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelkedés következtében – 20,1%-kal nőtt. Az élelmiszerek ára 2,4, ezen belül az étolajé 22,8, a büféáruké 7,8, a rizsé 7,7, a margariné 7,5, a liszté 7,4, a száraztésztáé 6,8, a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké pedig egyaránt 4,9%-kal emelkedett. A sertéshús ára 6,9, a párizsi, kolbászé 1,6, a sajté 1,2%-kal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért 3,4%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 10,4, a konyhai és egyéb bútorok 5,5%-kal kerültek többe. 

Hirdetés átugrása →