Lassan utoljára: vasárnap óraátállítás

Most hétvégén egy órával többet alhatunk, hiszen vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat. Mindezt már rég megszoktuk, hiszen 1980 óta Magyarországon folyamatosan állítgatjuk az órát, március utolsó hétvégéjén előre, október utolsó hétvégéjén pedig vissza tekerjük. De hamarosan mindennek vége, sem nálunk sem az Unióban nem kell majd állítgatni az órákat.

A legtöbb uniós ország az 1960-as, 70-es években állt át a nyári időszámításra, a mesterséges világítás csökkentésével jelentős energia megtakarítást vártak tőle. Az elmúlt évek tanulmányai szerint azonban az energiaspórolás nem egyértelmű, vagy legalábbis elhanyagolható jelentőségű, az átállítás negatív egészségügyi hatásai - megzavarja a kialakult bioritmust, munkahelyi produktivitást, emellett sokkal több közlekedési baleset történik- pedig ennél jelentősebbek.  Az emberek pedig szerte Európában utálták az egész állítgatást, így amikor felmérték a közvéleményt elsöprő többség, több mint 80 százalék nyilatkozott úgy, hogy töröljük el az egészet. Az Európai Parlament döntött is, 2021-től eltörlik az óraátállítást.

Az EU országai dönthetnek, a téli, vagy a nyári időszámítást preferálják, egyszer és mindenkorra. Akik a nyári időszámításra szeretnének áttérni, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, míg, akik a télit preferálnák, ők 2021. október utolsó vasárnapján abszolválhatnák ugyanezt. Mindebből az következik, hogy jövő márciusban még mindenki egyszer előre tekeri az órát. Akik a nyári időszámítást választják, azok ezután már soha többet. Akik a télit, azok pedig jövő októberben még egyszer visszatekerik majd a mutatókat.

Hirdetés átugrása →