Irány a Comói tó – George Clooney nyomában

Ha Olaszország, akkor sem kell mindig nagyvárosba vagy a tengerpartra menni. Mi Como felé vettük az irányt, és egy remek hosszú hétvégét töltöttünk ott. Nagyjából értjük már, miért vesznek itt házat a sztárvilág emblematikus szereplői.

Külföldre utazni ugyan egyelőre nem nagyon lehet, de azért nem lesz ez mindig így. Egyszer vége lesz a lezárásoknak. Addig is bemutatunk pár potenciális célpontot, hogy könnyebben teljen az idő a határok megnyitásáig. 

Elbűvölő hely, gyönyörű a keskeny tó a havas hegyek között, na meg itt szoktak villát venni a hírességek Goorge Clooney-tól Madonnán át Sylvester Stallone-ig. Nagyjából ennyit tudtunk mielőtt útra keltünk.

Bár autóval sincs irgalmatlanul messze, mi mégis a repülő – autóbérlés kombinációt választottuk. A legközelebbi repülőtérre, Milánó Malpensára a Wizz jár, ráadásul a hét több napján, naponta kétszer. A menetrend ideálisnak nem nevezhető, indulás Budapestről reggel 6-kor vagy este 8-kor, vissza reggel 8 vagy este 10. Mondjuk azt elég gyorsan eldöntöttük, hogy az esti géppel jövünk vissza, de az odaúton azért elég sokat gondolkoztunk. Ha este megyünk, az a nap a macskáké, mire elfoglaljuk a szállást már majdnem éjfél, ha meg hajnalban, akkor a felkelés brutál. Győzött a kényelem, az esti gépet választottuk.

Csak stílusosan

Malpensán az autóbérlés tényleg simán megy, negyedóra múlva már ülünk is a jó kis Alfa Romeo Giuliettában, nem sokkal drágább, mint a compact osztály Focus, Tipo, Golf választéka és hát mégis: legyünk stílusosak. Jó 60 kilométer a szállásunk, a tó partján Torno nevű kisvárosban a családi kézben levő, közvetlenül a tóparton fekvő Vapore hotel. Kicsi, barátságos, fantasztikus az étterem a parton, és nulla a forgalom a környéken. Közel a hajókikötő, konkrétan 100 méteren belül van.

Megnéztük, mi rosszat írnak róla, a Bookingon. Kicsit sok lépcsőn kell felcuccolni az autóparkolóból, ez az első. Hát nem kicsit sok az a lépcső, hanem nagyon, de azért ez legyen a legnagyobb probléma. Megoldottuk. Aztán: nem fér el két bőrönd a táskatartón írják. De az annyira releváns nekünk, mint amikor az angolok írják egy-egy szállodánál, hogy nem volt teafőző a szobában. Szóval, klassz a szálloda, tudjuk ajánlani, szerintem sokáig fogunk emlékezni a reggeli után, a napi tervek összeállítása közben rendszeresen fogyasztott campari juice-okra is.

Mint a filmeken

A helyváltoztatás nem akadály, ott áll a parkolóban az Alfánk, de egészen kitűnő a hajóközlekedés is a tavon. Azért első napon maradunk a négykerekes utazás mellett, sorra látogatjuk a kis falvakat, és eljutunk Belagióig. Gyönyörű tóparti sétány, elég attraktív villák, sok-sok virág és hangulatos éttermek a parton. Nem szabad kihagyni a Villa Merzi kerjét (inkább: parkját) sem. A társaság botanika iránt legfeljebb átlagos érdeklődést mutató tagjai is le voltak nyűgözve a látnivalóktól.

Tovább vezet utunk, egészen a tó által a hegyek közé rajzolt Y egyik szárának végéig, Lenno városába. A Villa Balbianello lenyűgöző, nem beszélve a kertjéről, egy kicsiny, fákkal teleültetett félszigeten helyezkedik el, a loggiáról lélegzetelállító a kilátás a Tremezzina-vidékre. Nem véletlen, hogy számos filmklasszikusban is feltűnt csodálatos környezete, többek között a Csillagok háborúja egyik epizódjában, de részben ez volt a helyszíne a Casino Royale-nak is. A villa 1787-ben egy ferences rendi kolostor alapjain épült egy helybeli bíboros számára. Aztán kalandos története volt, míg végül a XX. század elején a teljesen elhanyagolt ingatlant egy amerikai üzletember vásárolta meg, és gondosan felújíttatta az épületeket és a kertet is. Utolsó tulajdonosa, Guido Monzino, az első olasz Mount Everest-expedíció vezetője 1974-ben költözött be a csodálatos villába. Neki köszönhető a Villa del Balbianello gyönyörű kínai, afrikai gyűjteménye, és a mesés XVIII. századi angol és francia bútorok. De ugyanitt egy kis múzeumot is találunk, mely Monzino expedíciójának emlékeit őrzi. A birtokot végrendeletében az olasz nemzeti örökségvédelmi szervezetre hagyta. Azóta gondozzák is szépen.

Na, ennyi szépség után indulás haza, de mivel egyre éhesebbek vagyunk, elhatározzuk, hogy nem várunk a szállodáig, megállunk valahol enni útközben. Teljesen véletlenül kötünk ki Nessóban a Ristorante Tre Roséban. Hát ezért jó többek között Olaszország. Ha teljesen véletlenül mész be valahova, akkor is nagy esély van arra, hogy klassz helyre vetődsz. Hangulatos hely, gyönyörű kilátás, remek olasz konyha.

Repülj, hajónk!

Másnap pihenőt kap az Alfa és reggeli után hajóra szállunk. Irány Como. A hajózás maga is élmény, és a városban sem csalódunk. Sok park és zöld szökőkutak. Első utunk persze a Dómhoz vezet. Évszázadokig épült, egy román stílusú bazilikát alakítottak át gótikussá, és reneszánsz jegyek találhatók az épület homlokzatán. Como másik kötelező látnivalója a 11 században épült San Abbondio-bazilika. A panoráma szerelmeseinek érdemes felmenniük siklóval a Como feletti kisvárosba Brunatéba. Az út mindössze 7 perc, a kilátás azonban felejthetetlen. Szűk, kanyargós kis utcákon jutunk vissza a tó felé nyitott főtérre, ahol a Dóm is áll. Választhatunk jó pár hangulatos terasz közül, akár ennénk valamit, akár csak egy kávéra ugranánk be. Aztán vissza a hajóval Tornóba, egyórás az út, és este is elég látványos a tó.

Harmadnap irány Lugano, Svájc olasz részének, talán legszebb fekvésű városa, a Lugano-tó partján. Háromnegyedóra autóútra a szállásunktól. A tóparti sétány telis-tele palotákkal és éttermekkel. Bár a város képe alapján azt is gondolhatnánk, hogy még mindig Olaszországban vagyunk, az elegáns járókelők, a kicsit steril hangulat alapján azonban biztosak lehetünk benne, hogy ez már Svájc. Ha bármi kétségünk lenne, elég, ha beülünk egy étterembe, és megnézzük az árakat, máris 100 százalékos bizonyossággal tudhatjuk, hogy Svájcban járunk. Még átugrunk a tó szemben lévő partján Campiano D’Italiába. A hely különlegessége, hogy Olaszországhoz tartozik, mégis Svájc területén belül fekszik. A fizetőeszköz a svájci frank és a rendszámok is svájciak.

Jó tudni!

  • Mindennap repül a Wizzair Malpensába, olykor naponta kétszer is. De ugyanígy mehetünk a Comotól kicsit messzebb fekvő másik milánói repülőtérre, Bergamóba.
  • Autóval Szlovénián keresztül 1000 kilométer, így ha csak pár napra megyünk, ez nem opció.
  • A legjobb megoldás a repülőtéren autót bérelni, de vonattal is gyorsan megközelíthetjük a Comói-tavat.
  • A Comói-tó Olaszország harmadik legnagyobb tava. Az Y alakú tó 400 méteres mélységével az egyik legmélyebb egész Európában.
  • Ha felfedeznénk több tóparti város, a legjobb megoldás a menetrend szerinti hajókat választani.
  • A magas hegyek közelsége miatt nyáron sem jellemző a kánikula, a tél enyhe.
  • Érdemes egy hosszú hétvégére felkeresni a Comói-tavat, de ha valakinek éppen Milánóban van dolga, akár egynapos túrát is tehet oda.
  • Lombardia gasztronómiája: különlegesség a sok édesvízi hal, jellemző a marhahús és a rengetegféle risotto.
Hirdetés átugrása →