Kalandozások nyugatra

Sokat tanakodtunk, merre vegyük az irányt az őszi szünetben: repülővel menjünk vagy autóval? Végül az utóbbi mellett döntöttünk. És Márai nyomán: „mindig nyugatra menj, és ne feledd soha, hogy keletről jöttél”, el is indultunk nyugatra. De nem mentünk messzire, hűen nevünkhöz, K&K maradtunk, bőven az egykori Monarchia területén belül.

Graznak vettük az irányt, de odaúton azért pár helyen megálltunk, tettünk pár kitérőt. Mivel a Balaton-felvidéken sokat járunk, meg a 8-as út Veszprémen túli részeit nem is nagyon szeretjük, ezúttal Győr majd Szombathely felé vettük az irányt. Időben ez rövidebb, összesen 3,5 órára taksálja a Waze, na meg jobbak az utak, és úgyis be akartunk ugrani Győrbe, régen jártunk ott.

Útközben sem unatkozunk

Nem messze a Káptalandombtól a Mosoni-Duna túloldalán álltunk meg, és úgy terveztük, hogy egy órát töltünk itt, ennyi idő alatt bejárjuk az óvárost, keresünk egy jó kávézót, és ha felfrissültünk, indulunk is tovább. A Káptalandombon útba ejtettük a Bazilikát – melyet Szent István alapított és majd ezer évvel később II. János Pál emelte bazilika rangra –, a Püspökvárat, ahonnan gyönyörű a kilátás, majd a Bécsi kapu tér felé vettük az irányt.

Ott rögtön találtunk is egy igazi speciality kávézót, Kávébajusz a neve, pár éve nyitottak. A kávé is nagyon rendben volt, de a miliő még inkább. Ritkán iszik az ember egy jó doppiót, vagy lattét 16. századi épületben, közvetlenül a korabeli várfalak között. Kicsit üldögéltünk volna még, de a menetrend szerint már bőven úton kellett volna legyünk, így indultunk tovább.

Útközben meglehetősen sok, elég régi és elég szép épület mellett haladtunk el, megcsodáltuk az Altabak házat, a város egyik legrégebbi lakóépülete, az Ott házat, majd a Király utcán végighaladva a Napóleon házat – nevét onnan kapta, hogy egy éjszakát itt töltött a császár – meg az Esterházy palotát. De a személyes kedvencünk a Vastuskós ház volt a Széchenyi téren, nevét a sarokerkély alatti vasszögekkel kivert fatörzsről kapta a barokk palota. A téren található még a Bencés épületegyüttes: templom, rendház és gimnázium. A városháza tornyába már nem volt időnk felmenni – tudták egyébként, hogy épp félúton van Budapest és Bécs között? Persze a régi 1-es úton – mert várt a következő állomás, Pannonhalma.

A Főapátság épülete már messziről lenyűgözi a látogatót. Ma is élnek és dolgoznak szerzetesek a Főapátságban, mely az Unesco Világörökség része, de nagyrészt egyénileg és csoportosan is látogatható a bazilika, az altemplom, a kerengő és a döbbenetes méretű, 400 ezer kötetet számláló könyvtár. Miután körbejártuk az apátságot a tanösvényen, tettünk még egy kört, megnéztük a Millenniumi emlékművet, a Boldogasszony kápolnát és felmásztunk a Boldog Mór kilátóba, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre. Érdekes látnivaló a lombkoronasétány, egy 14 méter magasban 80 méter hosszan elnyúló faszerkezet. Az Apátság közelében egyébként sok más látnivaló is akad: gyógynövénykert, arborétum, levendulás, teaház és Magyarország első illatmúzeuma.

Vissza a múltba

Mindezek után irány Graz, Szombathelyen keresztül. Így végre kipróbáljuk......

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin decemberi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságárusoknál, vagy fizessen elő, most extra kedvezménnyel.

Hirdetés átugrása →