Bezuhant a benzinfogyasztás –de a prémium benzin sláger

Majd 8 százalékkal csökkent 2020-ban az azt megelőző évhez képest az üzemanyag fogyasztás. A prémium termékek (elsősorban a prémium benzin) eladása döbbenetes mértékben nőtt meg. Nézzük az okokat.

Békeévekben jellemzően emelkedik az üzemanyag fogyasztás, 2019-ben például átlagosan 5,3 százalékkal haladta meg az előző évit. De 2020 ebből a szempontból kivétel volt, hiszen brutális mértékben 7,8 százalékkal esett vissza az üzemanyag fogyasztás a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint. Az év első hónapjaiban ugyan még növekedett a fogyasztás, de aztán a koronavírus-járvány és a pandémia miatt elrendelt kijárási korlátozások, majd az ősszel bevezetett kijárási tilalom ezen a piacon is hatott. A motorbenzin fogyasztása 6,9 százalékkal, míg a gázolaj fogyasztása 8,3 százalékkal volt alacsonyabb 2020-ban, mint az azt megelőző évben.

Érdekes megfigyelni, hogy a sima, olcsóbb benzinből 22 százalékos volt a visszaesés a 2019-es évhez képest. A nem prémium gázolajból pedig 10,8 százalékos volt a csökkenés a 2019-eshez képest. A prémium termékek eladása ugyanakkor megnőtt.

Prémium motorbenzinből brutális, 170,9 százalékos volt az emelkedést a 2019-es adatokhoz viszonyítva. Bár a prémium üzemanyagok előretörése hosszú évek óta trendszerű, de 2020-ban az  E10-es benzinhez köthető mizéria is közrejátszott. Ennek lényege, hogy 2020. január 1-jén megnőtt a benzinbe és dízelbe keverendő biokomponensek legkisebb mértéke a magyarországi töltőállomásokon. Kisebb pánik tört ki az autósok körében, amikor kiderült, hogy az E10-es matricával jelzett üzemanyag hosszú távon kinyírhatja az öregebb benzines motorokat. Sokan biztosra menve inkább elkezdtek drágább prémium benzint venni. Mások pedig elkezdték bújni azokat a siteokat, például www.e10check.hu ahol ellenőrizni lehet, hogy az adott márka adott modelljébe, adott évjáratban szabad-e tölteni a 95-ös benzinből.

Hirdetés átugrása →