A király beszél…

Akár a vállalat jövője is múlhat egy jó beszéden, érdemes tehát alaposan felkészülni az ilyen alkalmakra. Szakértők szerint a gyakorlás mennyisége egyenes arányban áll az eredményességgel, egy alaposan átgondolt nyilvános megszólalás pedig nyomot hagy a hallgatókban.

Egy vállalat vezetőjének gyakran kell nyilvánosan megszólalnia. Ez nem egyszerű feladat, hiszen beszédével a céget is képviseli, emiatt rendkívül fontos, hogy a kívánt hatást érje el hallgatóiban. „A sikeres nyilvános beszéd titka abban áll, hogy meg tudjuk-e szólítani az üzenetünk címzettjeit – mondja dr. Nagy Fruzsina, a Szónok Születik Retorikaiskola vezető mentálhigiénés retorikatrénere. – A beszéd és a nyelv által képesek vagyunk mások véleményét formálni, akár teljesen meg is változtatni. Megtartott beszédeink hatékonyságának a legfőbb fokmérője, hogy képesek voltunk-e a célközönségünkre maradandó érzelmi és értelmi hatást gyakorolni. Egy jó előadás hosszú távon emlékezetes marad a hallgatói számára, ösztönzi, motiválja őket, hogy elinduljanak a kívánt változás irányába.”

Ez is egy szakma

Soós Zoltán kommunikációs szakember, a The Speaker alapítója szerint a hallgató szempontjából attól jó egy beszéd, ha leköti a figyelmét sőt, még élvezi is, miközben megtalálja benne azt, ami számára hasznos, vagy egyszerűen csak egy jó élménnyel gazdagodott: „A beszélő szempontjából pedig attól jó, ha képes átadni azt, amit akart, ha ki tudja váltani a hatást, vagy el tudja érni az eredményt, amiért egyáltalán beszélt. Mindezt, ha lehet, úgy, hogy a közönsége is élvezte, sőt még ő maga is jól érezte magát az előadáson vagy meetingen. A közönség előtti beszéd egy szakma, megvannak a maga megtanulható és begyakorolható szabályai és fogásai. A gyakorlás mennyisége fordított arányban áll a félelmekkel (minél kevesebb gyakorlás, annál több izgulás), és egyenes arányban az eredményességgel (minél több gyakorlás, annál profibb beszéd).”

„A vezetőknek ilyen helyzetben a leginkább arra kell figyelniük, hogy valóban az előttük ülőkhöz szóljanak, azaz ne csak felolvassanak egy szöveget, mert az hiába lesz tökéletesen megírva, ha eltűnik belőle maga a kommunikáció” – int a szakember. Az emberek sokkal jobban becsülik, ha valaki igazán hozzájuk beszél, még ha nem is hibátlan, ahogyan csinálja, mint amikor valaki formailag tökéletes, de csak a papírhoz beszél. Ehhez az kell, hogy az előadó tudja, mit akar, és képes legyen jó érzéssel, kényelmesen jelen lenni akár több ember előtt is.

Hármas összhang

„A beszédstílusunk képet ad a gondolkodásunkról, a viselkedési normáinkról, az aktuális beszédhelyzetünkről és ezen keresztül a hallgatósághoz fűződő kapcsolatunkról” – hangsúlyozza dr. Nagy Fruzsina. Ezért kiemelten fontos, hogy egy vezető képes legyen úgy megszólalni, hogy a mondanivalója, a testbeszéde és a hangképzése összhangban legyen egymással. 

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin őszi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő:

Hirdetés átugrása →