Hatalmas környezettudatos okoscsarnok épül Vecsésen

Az Európa-szerte legmodernebb raktárak létesítéséről ismert, belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező WLP (Weerts Logistics Park) és RaktárAD 2023-ban Vecsésen indította el harmadik magyarországi beruházását. A cégcsoport környezettudatos szellemben épülő logisztikai parkjában eddigi legnagyobb területet elfoglaló ügyfél a kanadai székhelyű Magna International Incorporation. A világ csaknem 30 országában jelen lévő autóalkatrész beszállító - a korszerű működési elvek és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapján is - közös nevezőre és ideális partnerre talált a WLP-RaktárAD csoportban. A belga – magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező RaktárAD és Weerts Logistics Park (WLP) vecsési beruházása november 8-án következő fázisba lépett. Ekkor került sor az építkezés legmagasabb pontjának felavatására, az úgynevezett Bokrétaavató ünnepségre.

Gyártóüzem hang- és porszennyezés nélkül

A WLP mintegy 40.000 m2-en épít logisztikai és gyártóüzemet nagy nevű, az autóalkatrész gyártás világpiacán negyedik helyen álló ügyfelének, mindezt a legszigorúbb követelményrendszerek mellett, melyek a térség lakói nyugalmának megóvását helyezik előtérbe.

"Az ország a következő évben az ipari fejlesztések piacán nagyot fog lépni előre az európai piacon, melyre a Weerts csoport a legmegfelelőbb válaszokat kell, hogy adja. Mi az első nagy válaszunkat megadtuk, és ez a Magna projekt." – mondja Lőrincz – Hadnagy Tibor, a Had Consult Kft. COO & Operations Managere

A beruházás kiváló logisztikai lokációjú, Budapest XVIII. kerületével és Gyállal közvetlenül határos Vecsésen, az M0-ás autópálya 37. számú kihajtója mellett található ipari parkban helyezkedik el. A budapesti Liszt Ferenc Repülőtér mindösszesen 11 perces távolságra található.

„Ingatlanfejlesztőként az elmúlt 8 évben hazánkban közel 202 000 négyzetméternyi ingatlant építettünk fel közösen a Weerts Grouppal, amely által több mint 900 munkahelyet teremtettünk, és adtunk otthont számos hazai cégnek.  Ez az ingatlan nem csupán egy egyszerű beruházás. Ez egy példa arra, hogy a változás és az innováció mindig lehetséges, ha egy olyan elkötelezett szakértői csapat dolgozik együtt, akik éles szemmel figyelik a piac igényeit. Egy olyan csapat, aki képes volt egy darab sziklában időben meglátni a benne rejlő szobrot. Kezdetben ugyanis egy logisztikai raktár építését terveztük, de a körülmények és az ügyfeleink igényei megváltoztak. A beruházáson közben jelentős profilváltást hajtottunk végre, amikor tisztelt megbízónk, a Magna International Incorporation autóalkatrészgyártó multivállalat először fejezte ki érdeklődését projektünk iránt. A gyártói igények és a mi rugalmasságunk sikeresen közös nevezőre talált.”  – mondja Hadnagy Ernő, a WLP és RaktárAD hazai Társalapítója

Környezet- és lakosságbarát építkezés - ökotudatos csarnok

A WLP a munkálatok első lépéseként a kitermelt humuszt humuszdomb építésére fordítja, mellyel az építkezéssel járó zaj és porterhelésétől óvja a lakosságot.

A környezettudatos elvek és gyakorlatok alapján működő WLP az azonos szemlélettel rendelkező Magna követelményrendszere szerint végzi a fejlesztést, ennek alapján a gyártócsarnok olyan magas technológiai színvonalat fog képviselni, mely alkalmas arra, hogy minden környezeti terhelést a minimálisra csökkentsen. A gyár egyébként semmilyen környezetre ártalmas anyag feldolgozásával nem foglalkozik majd, így sem a rétegvizeket, sem a levegőt nem érheti szennyezés.

Jövő év elejére - remélhetőleg - ez az épület elkészül, mely már most is igazán impozáns. Közel 25 éve kezdtünk befektetni itt Magyarországon. Beruházásaink nagy része Budapest keleti részén található, a nyugati oldal túlzsúfoltsága miatt. Most azonban már elérkeztünk ahhoz a szakaszhoz, hogy Budapesten túl, Debrecen mellett is megjelenjünk. Logisztikai parkjaink Magyarországon kívül Romániában, Németországban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban is megtalálhatóak. Ezúton szeretnénk megköszönni a Magna-Cosmának a bizalmat, 

hiszen ez a második közös projektünk azóta, hogy nemrég fejeztük be első fejlesztésünket a németországi Hannoverben. Ez az együttműködés bizonyítja, hogy helyes úton járunk. Mindig is pozitívan vélekedtünk erről az országról, ezért folytatjuk a nagyszabású terveinket itt. Örülünk ennek a partnerségnek.”- emelte ki Yves Weerts, a Weerts Logisztikai Park Elnök-vezérigazgatója

Különösen izgatott vagyok, hogy itt lehetek, mert kezdetben nem volt garantált a projekt sikere, hiszen éppen tavaly év végén más befektetéseink miatt, az időzítés nagyon szűkös volt. Ez a projekt kulcsfontosságú növekedésünk szempontjából. A Magna International Inc. több mint 50 millió eurót fektet be az új létesítmény megépítésébe. A legkorszerűbb gyártási, összeszerelési folyamatokat biztosítja, és már kezdetektől 300 alkalmazottal tervezi működését elindítani. A vecsési beruházás létfontosságú gyártási kapacitással bővíti hálózatát, hogy strukturálisan kiszolgálhassa a régió járműiparának növekvő igényeit. Célunk, hogy a legújabb technológiával szereljük fel az épületet. Jó úton haladunk afelé, hogy 2024 márciusában telepíthessük első berendezéseinket, és célunk, hogy már 2025 végén elkezdhessük az ügyfeleink kiszolgálását. Ez a projekt új kihívás és jelentős helyszín számunkra. Vecsésen is nagy hangsúlyt fektetünk a társadalmi felelősségvállalásunkra, a helyi közösséggel való jó kapcsolat fenntartására. Kulcsfontosságú számunkra, hogy pozitív imázst építsünk a környéken élők körében. Szeretnénk a legjobb munka- és karrierlehetőséget kínálni a helyieknek. Hálás vagyok, hogy a magyar kormány kezdetektől fogva támogatta és kiemelt beruházásként kezelte ezt a projektet. Ez az innovatív gyár a jövőben a helyiek érdekeit szolgálja majd.”- hangsúlyozta Lerouge Gauthier, a Magna International Inc. Alelnöke

A cégcsoport mindig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető leghatékonyabb módon, rugalmasan, gyors reakció idő alatt, az ügyfélközpontúság figyelembevételével szolgálja ki kis-, közepes, valamint nagyvállalati ügyfeleit. Mindig csak a legszükségesebb létesítményeket és anyagvastagságot, valamint a legfontosabb gépészeti elemeket telepíti az általa megépített gyárakba, csarnokokba. Ezt a cég azért tartja fontosnak, mivel így a beton-, illetve térkő-, valamint aszfaltüzemekből csak a legszükségesebb mennyiségű betont kell megrendelniük, mely szintén arra szolgál, hogy az ökológiai lábnyomot minimalizálja. A beruházó ezen elvei szerint jár el a Magna-csarnok létesítése során is.

Szintén a környezettudatosság jegyében, a WLP a gyár működéséhez szükséges ivóvíz felhasználását az esővízből nyert szürkevízzel is kiegészíti majd, csökkentve ezzel a hálózati vízfelhasználást. A beruházó emellett a gyár zöld területén - a füvesítésen kívül - több mint 1000 bokrot és fát is fog ültetni. A WLP további környezettudatos intézkedések kapcsán vár még hatósági engedélyekre. A szakhatóság részéről egyébként már elfogadásra került a teljes logisztikai park tervezése kapcsán készült környezetvédelmi hatástanulmány.

 A Weerts logisztikai csarnokai a legújabb nyugat-európai szabványok szerint magas színvonalon biztosítanak teret az ellátási lánc különböző szegmensei számára. Az épületek belsejében, a 12 m-es belmagasság mellett szabadon kialakíthatóak a magas állvány sorok. Az értéknövelt logisztikához galériákkal, a szűk folyosós raktározáshoz ipari padlókkal járulnak hozzá. A raktárcsarnokok 3 000 – 50 000 m2 -es egységekben állnak a bérlők rendelkezésére a WLP Airport Vecsésen, a WLP Ebesen és WLP Hajdúböszörményben.

Hirdetés átugrása →