Vége az ingyenes parkolásnak: sok zöldrendszámos autó számára

A parkolási rendszer szigorítására készül Budapest. Kizárólag a villanyautók parkolhatnak majd ingyen a fővárosban, a többi zöldrendszámos autótól elvenné ezt a kiváltságot Budapest vezetése. Írja a vezess.hu

Jelentős változás készülődik a zöldrendszámos autók budapesti parkolásában. A Vezess információi szerint a főváros vezetése kizárólag a tisztán elektromos meghajtásúaknak akarja meghagyni az ingyenes közterületi parkolás lehetőségét.„A zöldrendszámos gépjárművek parkolásának új szabályozásáról végleges döntés ugyan még nem született, de a szakterületünk vizsgálja a jelenlegi parkolási protokollok szigorításának jogi és fizikai lehetőségeit” – írta válaszában a Főpolgármesteri Hivatal.

Azz egyébként, hogy milyen jármű kaphat zöld rendszámot, egy kormányrendelet határozza meg. Az, hogy milyen parkolási kedvezményekre jogosultak, a zöldrendszámos autók, az ellenben önkormányzati hatáskör. Így jogilag dönthet arról a budapesti közgyűlés, hogy egyes zöldrendszámosoktól elveszi a jelenleg meglévő ingyenes közterületi parkolást, míg másoknak meghagyja. A döntés onnantól természetesen nem csak a fővárosi kezelésű, hanem az összes budapesti utcára kötelező hatályú lesz.

A módosítás sokak szerint valóban indokolható.A jelenleg hatályos szabályozás miatt ugyanis gyakran előfordul az, hogy több száz lóerős benzin- vagy dízelmotorral ellátott plug-in hibrid járművek tulajdonosai is részesülnek az indirekt támogatásokban. Holott ezeknek az autóknak az átlagos károsanyag-kibocsátása jóval magasabb lehet, mint a kisméretű motorral felszerelt hagyományos autóké.

Hirdetés átugrása →