Akár 46 millió forintos ajándékot is kaphatnak az államtól a falusi csokos lakásvásárlók

A mostani kilátások szerint jövőre már csak a falusi csokos kistelepülésekre költözők kaphatnak állami támogatást lakásvásárlásra gyermekvállalás nélkül. Ráadásul a CSOK Pluszt és a Babavárót is kihasználva kettő vagy három gyermek vállalása esetén akár 25 vagy 46 millió forint vissza nem térítendő támogatással számolhatnak.

A falusi csokos településeken található ingatlanok átlagos négyzetméterára jelenleg 258 ezer forint, de széles a skála, hiszen az árak 102 ezer forinttól 519 ezer forintig terjednek négyzetméterenként.

A három legdrágább vármegye Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Somogy. Utánuk következik Fejér, Pest és Komárom-Esztergom vármegye 347-377 ezer forinttal. Számos vármegyében 200 ezer forint alatti átlagos négyzetméteráron is lehet ingatlant vásárolni.

A legolcsóbb és legdrágább falusi csokos települések között 90-szeres az árkülönbség

Az átalakuló lakástámogatási rendszerben a falusi csok továbbra is jó alternatívát kínál azoknak a gyermeket vállaló házaspároknak, akik kisebb településen képzelik el otthonukat - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből. Jelenleg széles a választék, ugyanis több mint 20 ezer eladó lakóingatlan van a szóban forgó településeken.

 

Akár 25 vagy 46 millió forintos is lehet a vissza nem térítendő támogatás

“Kivételes helyzetben lesznek jövőre a falusi csokos települések, egyben vonzó lokációnak számíthatnak jövőre az ingatlanpiacon. Egyrészt azért, mert itt több támogatás is kombinálható, másrészt pedig a már gyermeket nevelő, de további gyermeket nem tervező családok csak ezeken a településeken tudnak állami támogatással ingatlant vásárolni. Összességében várhatóan nagyobb lesz a kereslet a preferált településeken lévő ingatlanok iránt” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, a money.hu vezetője pedig hozzátette: “A falusi csokos kistelepüléseken családot tervező házaspárok 2024-től kétségtelenül eddig még nem látott otthonteremtési összegekhez juthatnak. Ha ugyanis minden elérhető támogatási lehetőséget kihasználnak, akkor három 3 gyermek vállalásával 46 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok. A falusi csok összege jövőre 15 millió forintra emelkedik, a CSOK Plusz hiteléből is elengedhet 20 milliót az állam, a 2024-től már 11 millió forintos babaváró hitel pedig támogatássá alakul át, ha megszületnek a vállalt gyermekek.” A money.hu szakértője kiemelte, hogy a két gyermeket tervező házaspárok is 25 milliós forintos támogatást is kaphatnak a falusi csokos településeken. Korponai Levente arra is felhívta a figyelmet, hogy a falusi csokos támogatás keretében megvásárolható ingatlannak számos kritériumnak meg kell felelnie, célszerű előzetes értékbecslést kérni, mert gyakran előfordul, hogy az ingatlanon bukik el a támogatás. “Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a Babaváró és a CSOK Plusz is hitel, vagyis a hitelképesség nagyon fontos lesz a bankoknak az igénylésnél, amihez pedig megfelelő jövedelemre van szükség. A 30 millió forintos CSOK Plusz hitel esetén egy megközelítőleg nettó 4-500 ezer, az 50 milliósnál pedig nettó 700 ezres családi jövedelemből fizethetők a havi törlesztők az adósságfékszabály szerint, ám a bankok ennél még szigorúbbak is lehetnek.” - fogalmazott a money.hu szakértője.

Ennyibe kerülnek a falusi csokos ingatlanok – ezek a legolcsóbb és legdrágább települések

Az ingatlan.com adatai szerint november közepén a falusi csokos településeken több mint 20 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra. Ezeknek az összesített átlagos négyzetméterára 258 ezer forint, egy-egy ingatlan esetében pedig 25,9 millió forint az átlagár. A különböző vármegyékben lévő települések között azonban tetemesek az eltérések.

A Balaton közelsége miatt Veszprém vármegyében a legmagasabbak az négyzetméterárak, 519 ezer forintnál jártak november közepén. Utána Győr-Moson-Sopron jön 406 ezer forinttal, majd Somogy vármegye, amely szintén részben a Balatonnak köszönheti a viszonylag magas, 393 ezer forintos árat. A Komárom-Esztergom, Fejér és Pest vármegyei falusi csokos településeken 347-377 ezer forintért kínálják az eladó lakóingatlanok négyzetméterét. A három legdrágább falusi csokos település Dunántúlon található: Tihanyban 1,76 millió forintos az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, az őrségi Szalafőn 1,38 millió forintos, Balatonszemesen pedig 1,19 millió forintos négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni.

Ugyanakkor 200 ezer forintnál olcsóbb átlagos négyzetméterárral találkozhatnak a Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés vármegyei településen található ingatlanok iránt érdeklődők. A három legolcsóbb falusi csokos település is a keleti országrészben helyezkedik el. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Karcsán 21 ezer forint, Kenézlőn 27 ezer, a Békés megyei Okányban pedig 37 ezer forint az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Csökkenhet a falusi és a nagyvárosi lakók közti vagyoni különbség

Balogh László hozzátette, a vármegyeszékhelyekhez, a fővároshoz, valamint a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz közelebb eső településeken magasabbak az árak, távolabb viszont csökken az átlagár. Az ingatlan.com szakértője szerint következő években a falusi csokos településeken dinamikusabb lehet az ingatlanok felértékelődése mint a nagyobb városokban. Ez pedig tovább zárhatja az ingatlanpiaci árollót a nagyvárosok és a kisebb települések között.

Hirdetés átugrása →