Golf, foci, footgolf!

Közel tíz éve indult hódító útjára a golf és a labdarúgás keresztezéséből megszületett footgolf. Egyre szélesebb tömegeket mozgat meg, igazi családi sportág, nemtől és életkortól függetlenül mindenkinek kiváló szórakozás lehet.

A footgolf szülőhazája Hollandia. A labdát ebben a sportban rúgni kell, mint a fociban, a helyszín egy golf- vagy footgolfpálya, a játékot a golf szabályai szerint játsszák. Focizni pedig majd mindenki tud, így nem véletlen, hogy a sportág hatalmas népszerűségre tett szert a megszületése óta eltelt rövid idő alatt is. Magyarország a footgolfban az úttörők között volt már eddig is, 2009-ben megalakult az első footgolf egyesület, és 2012-ben nálunk rendezték meg az első footgolf világbajnokságot, 8 ország részvételével. Ma már kifejezetten komoly versenyek zajlanak. A magyar footgolf bajnokság március végétől október végéig tart. Ezalatt 10 fordulót rendeznek meg, és a végeredménybe mindenkinek a 8 legjobb eredménye számít bele.

 

Stoplitilalom

 

A versenyzők mellett persze sokan hobbiként űzik, alkalomszerűen, baráti, társasági időtöltésként, de csapatépítő eszközként is kitűnő. Egyáltalán nem nevezhető felszerelésigényes sportnak. Nem kell hozzá különleges öltözék, és a golffal ellentétben ütő sem. Fontos azonban, hogy stoplis cipőben nem lehet a footgolfpályára menni. A komoly játékosok jellemzően kényelmes és sportosan elegáns „pique” galléros pólót és térdnadrágot viselnek, hozzá pedig egyedi és különleges kárómintás térdzoknit. Az ideális footgolflábbeli pedig a „hernyótalpas” labdarúgócipő.

 

Pályák országszerte

 

Budapesti helyszínként az 3. kerületben található Academy Golf Clubot kell említeni, illetve a legnagyobb múltú golfpályát, a Kisoroszi Magyar Golf Clubot, de a Balaton-parton, Balatonudvariban, Balatongyörökön, valamint Zircen és az osztrák határhoz közeli Zsirán és Monoron is hódolhatnak kedvtelésüknek a footgolf szerelmesei. A zsirai pálya különlegessége, hogy egy része átnyúlik Ausztriába. Ezek a pályák egyébként eredetileg kivétel nélkül mind golfpályák, de a footgolf terjedésével alkalmassá tették őket arra, hogy ezt az új sportot is lehessen itt űzni. Épül azonban már Lakitelken egy kizárólag a footgolf igényeire szabott pálya.

 

Labda a gödörben

 

A játék lényege, hogy egy 5-ös méretű (szabványos versenylabda méret) futball-labdát a lehető legkevesebb rúgással kell a kezdőrúgás helyéről egy 53,5 cm átmérőjű és 40 cm mély, legalább 50 méteres körzetben elhelyezett lyukba eljuttatni. A pálya 18 szakaszból áll, így ezt a feladatot 18 alkalommal kell végrehajtani. A golfhoz hasonlóan itt sincs bíró, a játékosok egymás pontjait írják. Minden játékos a score kártyán vezeti a saját, valamint egy rotációs elv szerint kiválasztott játékostársa eredményét.

 

Szövetség is van már

 

Hinora Ferenc, a Magyar Footgolf Szövetség alelnöke 2011-ben találkozott a sporttal első ízben. Látta, hogy egy golfpályán rúgják a labdát. „A footgolf a két kedvenc sportágam ötvözése, már előtte is golfoztam, focizni meg mindig is szerettem, így nem volt kérdés, hogy footgolfozni is fogok” – mondja.

 

Jelenleg 150-200 fő versenyez, és hasonló nagyságrendű a hobbifootgolfozók száma. A versenyzők is két csoportra oszthatók, a profi versenyzők mellett sokan amatőrként hódolnak szenvedélyüknek. Az alelnök maga amatőr versenyzőnek számít, de ez is rengeteg időráfordítással jár. Szinte minden hétvégén van verseny a szezonban, márciustól októberig, és emellett hetente legalább egyszer edzeni is kell, hogy szinten maradjon az ember – mondja.

 

A játékosok nagy részének egyébként van valamilyen focimúltja, és akárcsak a golfban, itt is nagy számban képviseltetik magukat az üzletemberek, vállalkozók. Hogy mi a legnagyobb vonzereje ennek a sportnak?

 

A golfhoz hasonlóan csodálatos természeti környezetben játsszuk, aki versenyez, az olyan különleges helyeken fordul meg, ahova egyébként nem biztos, hogy eljutna. A nyugalom és az idilli légkör jellemzi. Footgolfozni életforma, kicsit a vitorlázáshoz tudnám hasonlítani – mondja Hinora Ferenc. Sokan azt gondolják ez a világ legegyszerűbb sortja, de ha valaki komolyan csinálja, az persze tudja, hogy rengeteg gyakorlás kell ahhoz, hogy fejlődni tudjon. De megéri, mert nincs annál jobb érzés, mint amikor igazán jól eltalálod a labdát.

 

Stroke vagy Match

 

A játéknak két fő formája van: a Stroke play és a Match play. Stroke play esetén a játékosok minden pálya összes rúgásszámát összeadják, és az nyer, aki a legkevesebb rúgásból teljesíti a pályát. A Match play viszont szakaszok szerinti játékforma, itt a megnyert lyukak, illetve szakaszok száma dönt.

 

Hirdetés átugrása →