Fókuszban a siker

Állandó időhiány, túl sok feladat vállalása, munkahelyi konfliktusok, bizonytalan döntések, generációváltás a családi vállalkozásban – csak néhány a problémák közül, amelyek megoldásában segítséget nyújthat egy jól képzett szakember, coach. A business coaching már nemcsak a multicégek kiváltsága, egyre több hazai kis- és középvállalkozó választja az üzleti életben kitűzött céljai eléréséhez.

 

A business coaching már régóta része a multinacionális vállalatok mindennapjainak, de a magyar cégek vezetői közül is egyre többen fordulnak problémáikkal jól képzett szakemberekhez. Ezt a célorientált, személyre szabott, fejlesztő módszert leginkább cégvezetők veszik igénybe, illetve olyan fiatal tehetségek, akikre szívesen költenek a vállalatok.

„A business coaching olyan folyamat, amelyben a coach kíséri, segíti a kliensét abban, hogy képes legyen saját erőforrásait mobilizálni egy jól meghatározott cél érdekében. Legjobban az ügyfél ismeri az adott helyzetet, a coach pedig abban segít, hogy ezt minél tisztábban lássa – esetleg különböző modellek mentén is –, és ezek alapján tudjon majd döntést hozni és cselekedni” – mondja Szabó Zsófia szervezetfejlesztő coach, az Ascon Consulting partnere.

„A business coaching főként fókuszában különbözik a life coachingtól: az üzleti életre, a munka világára koncentrál, de a legtöbb ilyen téma mögött is life coaching téma húzódik, például az időgazdálkodás” – mutat rá Móriczné Zvornik Csilla vezetési tanácsadó coach, a Professzionális Coaching Egyesület alapító és elnökségi tagja.

„A coaching lényege: egy vezetőt segíteni abban, hogy a csapatából és a bizniszéből kihozza azt, ami optimálisan lehetséges. Ebben legtöbbször talán épp önmaga az akadály, ezért is fontos az önismeret. Az ülések során a kliens olyan üzleti és egyéni tudatosságot kap, amivel elérheti azt az eredményt és boldogsági szintet, amire vágyik” – teszi hozzá Varga Gabriella, a Peerformance Kft. ügyvezetője, a TTI Success Insights kelet-közép-európai igazgatója.

Vezetői gondok

Akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha valami elakad, ha hiányzik vagy megerősítésre szorul egy készség, de a módszer segíthet munkahelyi konfliktusok feloldásában is. A vezetői létből adódó sajátos probléma lehet a delegálás, a döntéshozatal, az időgazdálkodás, a prezentálás, a personal branding (hogyan építsük fel, és hogyan adjuk el önmagunkat). A szervezeti léttel összefüggő téma lehet például a karrierút, a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása vagy a kiégés megelőzése.

A vezetők gyakran egyedül maradnak üzleti jellegű problémáikkal: hazavinni nem akarják, de kollégáikkal sem szívesen beszélnek róluk. Ilyen gondok születhetnek akár az eredményességből is egy gyorsan növekvő cég esetén, vagy csapattal, személlyel összefüggő eredménytelenségből. Az üzleti és a magánéleti sikerek egyaránt fontosak, ebből adódóan a coach-hoz fordulóknak lehetnek magánjellegű, kapcsolati, kommunikációs, illetve együttműködési kérdéseik is.

Az időmenedzsment általános probléma a multik, valamint a kkv-k világából érkezőknél is. Utóbbiaknál azonban speciális témák is megjelennek, ilyen lehet a tulajdonosi és az ügyvezetői lét szétválasztása vagy a családi vállalkozások generációváltása, gyakran nincs ugyanis kinek átadni a céget, ezért dönteni kell a felépített üzlet jövőjéről vagy elengedéséről. Szintén tipikusan a kkv-szektor vezetőit érintő probléma a delegálás kérdése, hiszen a cégalapító gyakran úgy érzi, hogy adott feladatot csak ő képes jól átlátni, megvalósítani, emiatt nehezen adja át másoknak, fél megbízni kollégáiban. A multinacionális vállalatok vezetői kész rendszereket kapnak, a hazai vállalkozók többsége viszont úgy gondolja, hogy mindenhez értenie kell. Nagyon fontos lépés, ha a cégtulajdonos felismeri saját korlátait, nem fél segítséget kérni.

A hatékony coach

Ha valaki eldöntötte, hogy szakemberhez fordul, legalább két-három coach-csal beszélgessen, így könnyebben megtalálhatja azt a segítőt, akivel eredményesen tud dolgozni. Ismerje meg az általuk használt módszereket, egyéni stílusukat. A legfontosabb azonban a kölcsönös szimpátia és a bizalom: azt a szakembert válassza, akivel olyan dolgokról is tud majd beszélgetni, amelyekről általában nehezebben kommunikál.

„Azonban ha túl nagy az összhang, előfordulhat, hogy a coach bizonyos helyzetekben nem tud objektív maradni, esetleg konfrontálódni, mert elképzelhető, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint ügyfele. Jó döntés lehet azt a szakembert választani, akivel nehezebb lenne a közös munka, mert a kliens talán tőle tanulhat a legtöbbet” – jegyzi meg Szabó Zsófia. Az ideális coach legyen jártas az üzleti világban, tudja, hogyan működik egy szervezet, hiszen csak ilyen ismeretekkel felvértezve tud hatékony segítséget nyújtani. Sok olyan szakmai szervezet, egyesület működik, amely összefogja a coachokat, az ilyen tagság szűrőként is szolgálhat a kiválasztás során.

Tervszerű felismerések

Első alkalommal a coach és az ügyfél közösen felméri az aktuális helyzetet – ez történhet akár tesztek segítségével is –, meghatározzák a célokat, valamint az ezekhez tartozó időtávot. A közös munka lehet mindössze néhány alkalom, de akár fél év is, ennek eldöntése is az első ülésen történik. Felállítanak egy tervet, amelyet követnek, valamint kiválasztják az alkalmazandó módszereket (például szerepjátékok, modellek).

Egy-egy ülés általában másfél-kétórás, kettő között pedig akár hetek is eltelhetnek. A beszélgetések valamilyen aktuális, behozott témából indulnak, a coach feladata, hogy minden alkalommal reflektáljon a kitűzött célra. Az ügyfélnek többnyire a találkozások között is aktívan kell dolgoznia, gyakran kaphat különféle „házi faladatokat”, ilyen lehet a naplóírás is.

„A coaching lényege, hogy az ember ismerje és értse meg önmagát és a saját tehetségét, valamint meglássa azt, hogy vezetőként hogyan tudja a legtöbbet kihozni önmagából, a csapatából és a bizniszéből” – összegzi Varga Gabriella. Ha valaki eljut idáig, és felismeri a saját erősségeit, gyenge pontjait, akkor rajzolhat magának egy olyan térképet, amely megmutatja, hogy előre lépése érdekében milyen témában kell fejlődnie. Ha egy vezető észreveszi a gátjait, és képes objektívan nézni önmagát, valamint az üzletét, akkor nagy dolgok születhetnek.

Változni mindig fájdalmas

  • Ha eldöntötte, hogy szakemberhez fordul, ne halogassa! Fontos, hogy az üléseken testben és lélekben is jelen legyen, végezze el a coach-tól kapott feladatokat.
  • Hasznos lehet, ha rákészül a találkozásokra: előtte 20 perccel próbáljon meg lazítani, kikapcsolni a napi rutinból!
  • Ugyancsak sokat segít, ha az ülés után is hagy magának ugyanennyi időt a történtek átgondolására, feldolgozására. Növeli a coaching hatékonyságát, ha munka utáni időpontot kér, akkor már nem kísértik a napi teendők.
  • Szintén fontos lehet a helyszín kiválasztása: olyan legyen, ami alkalmas az intim beszélgetésekre, a legjobb a coach saját irodája.
  • A közös munka során mindig legyen őszinte, ismerje be a gyengéit, hiszen éppen ezeken javíthat a szakember segítségével.
  • Ha eldöntötte, hogy fejlődni szeretne, tegye meg a szükséges lépéseket! Móriczné Zvornik Csilla szerint: „Változnia az ügyfélnek kell, ez pedig szinte mindig fájdalmas, küzdelmes dolog: valamit el kell engedni, valamit be kell fogadni. A változásokra időt kell hagyni, ezért nagyon fontos a kitartás és a türelem.”

 

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →