A Vaszkó család hat lépése

A férfiak a vasárnapi ebéd utáni kávéjukat kavargatva kockás papírra álmodták a jövőt. Az „álom” valójában egy hatlépéses üzleti terv volt.

A Vaszkó család kukoricában utazik: termeszti, és a legváltozatosabb módon hasznosítja. Kukoricára építettek előbb malmot, majd sertéstelepet, olajgyártó üzemet, végül magas hozzáadott érték előállítására alkalmas tésztagyárat. Gluténmentes kukoricatésztájukat négy éve vezették be a piacra. Termelésük hatvan százalékát exportálják, a piacuk folyamatosan bővül.

A fiúk most 40 és 38 évesek. Épphogy huszonévesek voltak, amikor a családi cég mellett döntöttek. „Mi férfiak a teraszon leültünk, hogy azon a kockás papíron megrajzoljuk, mivé kívánjuk fejleszteni tíz-tizenöt év alatt a vállalkozást, mit kell azért tennünk, hogy a víziónkból valóság legyen – emlékezik vissza Vaszkó László, az apa. – Úgy ítéltük meg, hogy az általunk megkomponált hatlépéses rendszer fejlesztéseinek megvalósításával olyan erős cégcsoportot tudunk létrehozni, ami kényelmesen eltartja mindhárom családot: minket a feleségemmel, a fiainkat a párjukkal és leendő gyermekeikkel, és persze a kollégákat is.”

„Addig csak ipari beszállítók voltunk, darát gyártottunk – folytatja –, fogyasztói piacra szánt termékünk nem volt, mi pedig nem akartunk pusztán ezen a szinten megmaradni, magas hozzáadott értéket kívántunk előállítani, mert láttuk, hogy azt fizeti meg a piac. Ezért eldöntöttük, hogy az Agricornt, a kukoricafeldolgozásra alapított cégünket fejleszteni fogjuk. Eldöntöttük, hogy új malmot építünk, mert az 1990-es években épült régi akkorra amortizálódott. 2009-re fel is építettük Európa akkor legkorszerűbb kukoricamalmát, ami kukoricaolaj gyártására alkalmas alapanyagot is tud készíteni.”…

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

 

Hirdetés átugrása →