Eszköztudatos cégépítés

A profitbiztos és önjáró vállalkozás megteremtése minden tulajdonos álma, s minden cégvezető törekvéseinek fókuszában ugyanennek a célnak kell(ene)állnia. Ennek elérése komoly, szisztematikus építkezéssel lehetséges csak és megtartása bizony nap mint nap igényli a fejlesztő, gondoskodó figyelmet. Nem mindegy azonban, hogy milyen eszközökkel fogunk neki az építő munkának!

A jól megválasztott és megfelelően alkalmazott eszközök jelentősen csökkenthetik a felhasználandó energia mennyiségét, lerövidíthetik a cél elérésének időtartamát és megóvhatnak a felesleges tévutak vagy melléfogások kockázatától. Csakhogy amíg egy fémmegmunkáló üzem termelési igazgatója világosan meg tudja fogalmazni, hogy minek kell megfelelnie egy csavarok behajtására szolgáló eszköznek (legyen lézeres irányítású, mérjen nyomatékot, amit interneten keresztül távolról is lehessen állítani stb), addig a vállalkozás magasabb szintre emeléséhez rendelkezésre álló eszközök specifikációja sajnos korántsem ilyen könnyen szájra álló leírás. Az alábbiakban arra vállalkozom, hogy „eszközismertetővel” segítsem a hatékonyabb cégépítést, három olyan széles körben alkalmazott vezetőtámogató rendszerre fókuszálva, amelyek „termékismertetőiben” megbúvó eltérések azonosítása nagyban növelheti a kiválasztásukról és igénybevételükről szóló döntések megalapozottságát, céltudatosságát.

 Turbófeltöltéses cégirányítás

Ahogy a modern gépjárművekben a turbófeltöltés segíti az üzemanyag energiájának maximális kinyerését, ahhoz hasonló módon növelik meg a fenti szolgáltatások a vállalatokat tulajdonosként vagy cégvezetőként irányítók hatékonyságát. Az informáltságukat, döntési biztonságuk erősítését és a vezetés terheiből való részvállalást egyaránt szolgálhatja egy jó vállalatirányítási rendszer (ERP) bevezetése, egy alkalmas interim menedzser behívása vagy egy üzleti coach-csal való együttműködés.

A mai, tudásalapú gazdaságban a vállalkozások legnagyobb versenyelőnyét, erőforrását a cégben halmozódó szellemi tőke képviseli. Az ingatlanok, a gépek, a halmozódó nyersanyagok mit sem érnek az ezeket a piac körforgásába állítani képes üzleti gondolat nélkül. Az igazán sikeres, élre törő vállalatvezetők, döntéshozók ezt már régen felismerték és keresik azokat a megoldásokat, amelyek plusz üzleti tudást, több szakértelmet áramoltathatnak az általuk irányított gazdasági szervezetekbe.

A szakmai berkekben csak ERP-nek hívott rendszereket tartós beruházásként hosszú távon használják a cégvezetők. Az interim menedzser és a business coach az a fajta „szoft” humán segítség, amit rövidebb távon vetnek be, általában olcsóbbak is, mint az ERP rendszerek, s talán kevesebb előkészítést is igényelnek amannál. A tapasztalatok szerint a legismertebb a vállalkozók körében ez ERP, de sokan hallottak a business coachingról is, kevesebben az interim menedzsmentről.

Szemléletformáló hatásuk van, hiszen az ERP esetében a korábbi kockás papír, ceruza használatot leváltja, csak a szükséges inputot kéri, így a lényeglátást segíti és időt is megtakarít. Az interim menedzsernél nem kell feleslegesen terhelni a már a cégnél dolgozó kollégákat, foglalkozhatnak a saját feladatukkal, miközben a külsős, nagy tapasztalatú szakértő segít, úgy, hogy a saját pozíciójukat nem kell félteni, de közben hatékony segítséget kapnak. A business coach szintén kívülálló, nem vonódik be a cég életébe, akár egyéni, akár csoportos coachingot tart, és lehet, hogy már rövid távon is eredményesen segít.

Az olvasó számára különösen fontos, hogy ne tévessze össze a business coachot az üzleti tanácsadóval. Tanácsadók alatt azok értendők, akik javaslatot tesznek azon kihívások megoldására, amelyekkel egy üzlet szembesül. Coachon ezzel szemben azok értendők, akik abban segítenek, hogy a tulajdonosok saját maguk találják meg a legjobb válaszokat. A hatékony üzleti coaching eredményeként az üzleti coach elősegíti a jobb üzlettulajdonossá válást.

Hirdetés átugrása →