Stresszűző Sportkulubok

Dőlnek az e-mailek, sürgős határidőket kell betartanunk, tárgyalás tárgyalást követ. Ilyen esetben az ember a legkevésbé indul neki sportolni, pedig éppen az ilyen stresszel teli időszakban segíthet a legtöbbet a rendszeres mozgás. Hogyan kezdjünk bele és hol?

Elcsépelt álllítás, hogy rettenetesen felgyorsult világban élünk, ahol meg kell felelnünk a munkahelyünkön, amellett, hogy a családdal is szeretnénk időt tölteni. Ezért legtöbbször alig vagy egyáltalán nem fordítunk időt a sportolásra, pedig számtalan hátránya van a mozgásszegény, főként ülő munkának, ilyen az elhízás, az ezekből eredő járulékos betegségek, mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi problémák. A rendszeres sportolással mindezek elkerülhetők, illetve kockázatuk, előfordulásuk csökkenthető. Emellett pozitív hatása még, hogy sokkal jobban fogjuk bírni a terhelést, mind fizikailag, mind szellemileg. Nagy eséllyel a stresszt is jobban fogjuk tűrni munkahelyünkön, teljesítményünket is pozitívan fogja befolyásolni, ha a mozgást beiktatjuk a napi teendőink közé.

Hogy miként szánjuk rá magunkat a testmozgásra, azt sok minden befolyásolhatja. Nagy segítség, ha vannak körülöttünk barátok, családtagok vagy akár kollégák, akikkel együtt könnyebben mozdulunk meg, bár vannak magányos farkasok is, akik inkább egyedül szeretnének boldogulni. „Az is nagy segítség lehet, ha van a közelben valamilyen sportklub, sportegyesület, illetve fitneszközpont, mert már az is tökéletes kezdés, ha ebédszünetben vagy éppen munka előtt tudunk fél órát, egy órát mozogni” – mondja Devecseri Gábor, a zürichi Holmes Place sportszakmai vezetője és személyi edzője.

 

Melyik klubot válasszuk?

 

Budapesten és szerencsére ma már a vidéki városokban is számtalan sportklub közül választhatunk, ezek között azonban az árak, klubtagsági opció és az elérhető szolgáltatások, óratípusok, illetve azok színvonalában is nagyok a különbségek. Ha cégtulajdonosként, üzletemberként keresünk klubot magunknak, valószínűleg az is fontos számunkra, hogy milyen az adott sportklubok hangulata, illetve hozzánk hasonló gondolkodású emberek járnak-e oda.

Ez lehet az oka, hogy körükben különösen népszerű az Oxygen hálózat. A legelegánsabb és legtöbb szolgáltatást a Naphegy-téri létesítményben kapjuk, ahol szaunázás és a rendszeres felöntések közben a budai Vár és a főváros gyönyörű látványát is szemlélhetjük, a hely árazása azonban már messze a prémium kategóriába tartozik, cserébe viszont időnként miniszterekkel és más meghatározó személyekkel elegyedhetünk szóba edzés vagy wellness közben. Az Oxygen másik két budapesti klubjában, Újpesten és a XIII. kerületi Fáy utcában viszont jóval olcsóbban edzhetünk és wellnessezhetünk.

Emellett érdemes kipróbálni az egykori Sportmax helyén üzemelő MOM Sport Uszoda és Sportközpontot, vagy a Széna téri Lite Wellnesst, vagy a Gozsdu udvarban található Holmes Place-t is, bár ez utóbbi inkább az itt lévő külföldiek kedvenc helye. Akit nem zavar, hogy időnként nagyobb a tömeg, a Corvin-sétányon lévő Life1 Wellnesst is felfedezheti, ahol színvonalas wellnessben lehet regenerálódni az edzés után. A Life1-tagság előnye, hogy igénybe vehető vele a nemrégiben nyílt Nyugati téri és a régebb óta üzemelő pécsi sportklubjuk is.

A milyen gyakran és hogyan kérdéssel kapcsolatban Devecseri azt mondja: ha valaki nem sportolt korábban rendszeresen, heti két-három alkalom ideális kezdés lehet. Ha valakinek speciális célja van a mozgással, vagy például az általános kondíciója hagy némi kívánnivalót maga után, netán valamilyen betegségben szenved, erősen ajánlott szakember, személyi edző segítségét igénybe venni.

 

Érdemes egyébként All you can move tagságot vagy Sportkártyát vásárolni, ezek lényege, hogy akár váltogathatjuk is a klubokat, attól függően, hogy mihez van kedvünk, vagy melyik klub van éppen a közelünkben. Így több létesítmény kínálatát is felderíthetjük, illetve különböző sportokat is űzhetünk. (Árak és néhány fővárosi klub szolgáltatása a kapcsolódó táblázatban.)

Ha valaki nem szereti a benti edzéseket, választhat szabadidős sportolási lehetőséget is. Például a futás nem igényel sok eszközt, csak legyen megfelelő futócipőnk és ruházatunk, onnantól kezdve miénk a „terep”, akár a Margitsziget, akár a lakásunkhoz, illetve munkahelyünkhöz közel eső, futásra alkalmas más útvonal. Manapság éppen az úgynevezett „Bootcamp” edzéseknek térhódítása figyelhető meg, ezek főként szabadban, kisebb vagy nagyobb csoportokban történnek. Lehetne még említeni pár új irányvonalat is, a lényeg, hogy manapság már annyi a lehetőségünk, hogy nincs több kifogás!

Hirdetés átugrása →